in

Укидање накнаде за конверзију грађевинског земљишта донело би олакшице привреди (АУДИО)

Тиме би се откључале нове инвестиције и створили услови за нова радна места на више од 5 хиљада хектара неискоришћеног атрактивног грађевинског земљишта широм земље.

Законом о планирању и изградњи 2009. године, затим и Законом о претварању права коришћења уз накнаду 2015. године омогућена је конверзија грађевинског земљишта у право својине бесплатно за грађане, али не и за све привредне субјекте. За део привреде и даље постоји обавеза плаћања накнада у висини тржишне вредности грађевинског земљишта. Јасмина Радовановић задужена за област имовине и инвестиције у НАЛЕД-у каже да је та организација прошле године спровела истраживање, које је показало да је држава од накнаде за конверзију приходовала свега седам милиона евра.

Накнада за конверзију грађевинског земљишта нема никакав ефекат, наводи Јасмина Радовановић и стога је, како каже НАЛЕД покренуо иницијативу за њено укидање.

Укидањем накнаде, како је казала, умногоме би се олакшало домаћој привреди у кризним ситуацијама којима је погођен цео свет последњих година.

Иако је држава увидела да овај систем не функционише, те је последњим изменама закона проширила круг изузећа од плаћања накнаде, проблем се јавља у пракси.

Како Јасмина Радовановић објашњава, надлежни органи пребацују одобравање могућности за изузеће са локалне самоуправе на други надлежни орган, због чега се поступак додатно закомпликовао.

Уз то, изузетно је комплексан и компанијама је потребно око годину дана да прикупе документацију. У НАЛЕД-у кажу да су иницијативу за укидање накнада упутили министарству грађевинарства.