in

Укидањем права на абортус, Врховни суд САД се само загрева

Професор права Рик Хејсен изражава бојазан да би огроман потрес који је изазвала нова конзервативна супервећина у Врховном суду укидањем уставне гаранције на право на абортус, могао би бити само почетак.

“Следећи циљеви би могли да обухвате бирачка права, утицај државних судова на изборе, афирмативну акцију, политику којом се припадницима свих раса обезбеђују једнака права на школовање и запошљавање и законе који забрањују дискриминацију LGBTQ особа”, упозорава Хејсен.

Осим што је поништио скоро пола века дуго савезно право на абортус, Врховни суд је укинуо законе о дозволама за оружје у најмногољуднијим државама, проширио државно финансирање верских школа, проширио права запослених у јавним школама на молитву и зауставио налоге нижих судова којима се од две америчке савезне државе захтева да бирачима мањина дају веће шансе да самостално бирају кандидате.

“Врховни суд би требало да штити права мањина и свих нас од власти, било да је у питању тиранија или анархија. Демократе, тј. левица, покушавају да делегитимишу Врховни суд јер су изгубили контролу над њим”, узвраћа на критике Врховног суда Мајк Дејвис, бивши саветник републиканског сенатора Чака Граслија из Ајове.