in

Украјина: Руске снаге настављају нападе на Азовстаљ

Наставља се и гранатирање Харкова, преноси Интерфакс Украјина.

Додаје се да руске снаге спроводе офанзивна дејства на истоку Украјине, са циљем, како је наведено, успостављања потпуне контроле над територијом Доњецке и Луганске области и обезбеђивања копненог коридора између тих територија и Крима.

Блинкен и Лојд састали се са Зеленским у Кијеву

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране САД Лојд Остин посетили су Кијев, састали се са председником Володимиром Зеленским и искористили прву посету Украјини у последња два месеца да најаве постепени повратак америчких дипломата у Украјину и номинацију новог амбасадора.

Државни секретар Блинкен и секретар за одбрану Лојд Остин допутовали су у суботу у Пољску, а затим су се у недељу копненим путем упутили у Украјину где су се састали са председником Володомиром Зеленским и другим високим украјинским руководиоцима, потврдио је високи званичник Стејт департмента, одбијајући да додатно коментарише садржај разговора, преноси Ројтерс.

Посета је осмишљена да би се демонстрирала подршка Запада Украјини, као и да се најави нова помоћ Кијеву у вредности од 713 милиона долара.

Такође је наглашено да се ток сукоба мења јер су украјинске снаге, опремљене новим опружјем са Запада, успеле да успешно одбију руску офанзиву на Кијев.

Новинарима који су путовали са Остином и Блинкеном у Пољску било је забрањено да извештавају о путовању док се оно не заврши и није им било дозвољено да прате америчке званичнике током пута из Пољске у Украјину због безбедносних разлога.

Остин и Блинкен су најавили нову војну помоћ у вредности од 713 милиона долара из САД и 15 савезничких и партнерских земаља од чега ће Вашингтон обезбедити око 322 милиона долара, преноси АП.

Ово најновије финансирање ће се разликовати од претходне америчке војне помоћи Украјини, јер није у питању донација повучена из резерви Пентагона већ готовина коју Украјина може да користити за куповину војне опреме која јој је најпотребнија.