in

Украјина: Руске снаге покренуле свеобухватни напад на „Азовстаљ“

Како је рекао командант пука Азов Денис Прокопенко, украјинске снаге унутар фабрике већ други дан воде „тешке, крваве борбе“, преноси Би-Би-Си (BBC).

„Поносан сам на своје војнике који улажу надљудске напоре да обуздају притисак непријатеља. Ситуација је изузетно тешка“, рекао је Прокопенко у краткој видео поруци објављеној на Телеграму.

Како се наводи у медијским извештајима, руске снаге су ушле на територију фабрике после вишедневних напада.

Верује се да се унутра налази око 200 цивила, укључујући децу.

ББЦ наводи да није могао независно, из других извора, да провери извештаје о руском нападу на челичану.

Украјински председник Володимир Зеленски упутио је још један апел Уједињеним нацијама да помогну у спасавању живота оних који су тамо остали.

„Сви су нам важни. Тражимо вашу помоћ да их спасемо“, рекао је Зеленски генералном секретару УН Антонију Гутерешу у телефонском разговору.

Такође, украјински лидер је захвалио Гутерешу за успешну евакуацију коју су предводиле УН и Црвени крст ове недеље, а у којој је спасено више од 100 људи из челичане и позвао УН да „помогне у евакуисању свих рањених из Азовстаља“.

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук се такође захвалила УН и Црвеном крсту.

„Ово су жене, деца и старци из Маријупоља, Манхуша, Берђанска, Токмака и Василивке. Сада ћемо их подржати током овог тешког време, укључујући преко потребну психолошку подршку“, написала је Верешчук у посту на Телеграму.