in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Bahmut i Soledar “ključna žarišta” u Donbasu; EU odlučila da obuči 15.000 ukrajinskih vojnika

Jučerašnji dan su, prema izveštajima ukrajinskih medija, obeležilesirene za uzbunu u gradovima širom Ukrajine, a u večernjim satima ukrajinska strana optužila je Moskvu da je iranskim dronovima “kamikaze” napala Nikolajev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se u Bahmutu i Soledaru, u istočnom Donbasu, vode teške borbe. To su “ključna žarišta” na frontu, ističe Zelenski.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske snage sprečile napredovanje ukrajinskih snaga u oblastima Donjeck, Herson i Nikolajev, te da su ukrajinskoj vojsci naneseni značajni gubici.

Poručeno je i da se nastavljaju vazdušni udari na vojne i energetske ciljeve u Ukrajini, koristeći precizno navođeno oružje dugog dometa.

Sa zapada Rusije stigla je i vest da je ukrajinska strana granatirala region Belgoroda. Povređene su dve osobe, rekao je načelnik tog regiona Vjačeslav Glatkov.

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će nešto manje od 9.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji kao deo regionalnog grupisanja snaga radi zaštite beloruskih granica. Prve ruske trupe su, kako se navodi, počele da stižu.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je prošle sedmice da će beloruske i ruske trupe biti raspoređene u blizini granice sa Ukrajinom zbog pretnji iz te zemlje i sa Zapada.

Agencija AP prenela je da je Francuska obećala Kijevu sistema protiv vazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova od udara bespilotnih letelica, kao i prošireni program obuke za ukrajinske vojnike.

Agencija navodi da Francuska nastoji da promeni percepciju da vlast Emanuela Makrona zaostaje u vojnoj podršci Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se NATO defakto uvukao u ukrajinski sukob, ali da to ne utiče na ciljeve Rusije.

Rojtersjavlja da će na samitu lidera članica EU, koji će biti održan krajem nedelje, biti razmotrene opcije za ograničenje cene gasa, oko čega proteklih nedelja nije postojalo jedinstvo.

Povodom odluke OPEK-a da smanji proizvodnju nafte, oglasio se generalni sekretar te grupe koji je poručio da je odluka tehničke i preventivne prirode, ta da “u OPEK-u uvek ima mesta za fleksibilnost”.

16.38 – Pušilin: Rusija i Ukrajina danas razmenjuju zarobljenike

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će Rusija i Ukrajina danas razmeniti ukupno 220 zatvorenika.

12.38 – Timošenko: Tri osobe ubijene u napadu na zgradu u Kijevu

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko izjavio je danas da su tri osobe ubijene u ruskom napadu dronom na stambenu zgradu u Kijevu, prenosi Rojters.

12.25 – Minsk: Vojska preuzela kontrolu nad železnicom kod granice

Beloruska vojska preuzela je kontrolu nad železničkom infrastrukturom u pograničnim oblastima SA Ukrajinom kako bi sprečila provokacije, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Minska.

10.27 – Podoljak: Rusiju treba izbaciti iz G20

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas, nakon novog talasa ruskih napada dronovima na glavne ukrajinske gradove, da bi Rusiju trebalo izbaciti iz grupe G20 i ostalih međunarodnih organizacija, preneo je Rojters.

10.24 – Protok gasa ka istoku Evrope preko gasovoda Jamal na nuli

Protok gasa preko gasivoda Jamal-Evropa iz Nemačke do Poljske pao je danas na nulu, pokazuju podaci Gaskejda, nemačkog operatera gasovoda, dok su isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine ostale stabilne.

09.27 – Energoatom: Zaporožje isključeno sa ukrajinske EDB mreže

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je danas sa elektrodistribucione mreže Ukrajine nakon ruskog granaturanja, saopštila je ukrajinska kompanija za atomsku energiju “Energoatom”.

09.01  – Ponovo autobuski saobraćaj preko Krimskog mosta

Autobuski saobraćaj ponovo funkcioniše preko Krimskog mosta, koji je do danas bio otvoren samo za automobile, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja.

07.45 – Ministri EU o obuci UKR vojnika i pomoći od 500 miliona

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dogovoriti o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sledećeg meseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrednoj 500 miliona evra, javlja Rojters.

07.17 – Ukrajina: Ruski napadi na Dnjepropetrovsku i Sumsku oblast

Ruske snage raketirale su objekat energetske infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti, izjavio je načelnik oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

06.50 – Ukrajina za Igora Strelkova nudi 100.000 dolara

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) nudi 100.000 dolara za bivšeg agenta Federalne službe bezbednosti Rusije Igora Girkina Strelkova.

06.27 – Eksplozije jutros u centru Kijeva

U Kijevu su se oglasile sirene za opasnost od vazdušnih napada, a nakon toga su se čule eksplozije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /