in

Украјинска криза из дана у дан: Цивили почели да излазе из „Азовстаља“; војне операције у области Херсона се интезивирају

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова потрдила је да УН спроводи „операцију безбедног пролаза“ за цивиле из челичане „Азовстаљ“.

Саопштава да је конвој за евакуацију цивила кренуо је 29. априла, прешао око 230 километара и стигао до фабрике у Маријупољу у суботу ујутро по локалном времену.

Након вишестаног примирја, више десетина цивила напустило је подручје око железаре „Азовстаљ“. Аутобуси са украјинским таблицама, у конвоју са руским снагама и возилима са симболима Уједињених нација стигли су у село Безимено у Доњецкој области.

Украјински предсдник Володимир Зеленски рекао је да сеоко 100 цивила из маријупољске челичане „Азовстаљ“ креће ка Запарожју, док Москва тврди да је 80 цивила напустило фабрику у Маријупољу.

Један од тамошњих украјинских команданата каже да има још много повређених. Стање им је озбиљно, потребно им је адекватно лечење и правилна исхрана за опоравак“, рекао је заменик команданта пука Азов, Свјатослав Паламар.

Руске снаге преузеле су контролу над Маријупољем 21. априла, али је на подручју челичане остало око две хиљаде припадника украјинских снага. Кијев од раније тврди да је са њима и око хиљаду цивила који су се склонили од гранатирања.

Металуршки комбинат изграђен је у време Совјетског Савеза, када су на његовој територији направљена склоништа за случај војног сукоба са земљама НАТО-а.

У Кијев је изненада дошла делегација америчког Конгреса, предвођена председавајућом Представничког дома Ненси Пелоси да, како кажу, пошаљу јасну поруку свету да су САД чврсто на страни Украјине. Теме тросатног разговора са Зеленским била је хуманитарна и финансијска помоћ.

Руско министарство одбране саопштава да украјинска војска хаотично гађа села у области Херсон и да има погинулих и повређених цивила. Руске трупе појачавају офанзиву на истоку и југу Украјине.

Херсонска област је од почетка марта под руском контролом, поручују да је украјинске снаге неће никада поново заузети.

06.26 – Експлозије у Белгороду, нема жртава

Две експлозије одјекнуле су у раним јутарњим часовима у руском региону Белгород, који се граничи са Украјином, навео је локални губернатор Вјачеслав Гладков на друштвеним мрежама.