in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Fokus rata premešten na Hersonsku oblast; Energetski sistem Ukrajine pretrpeo veliku štetu

Rusija je nanela milijarde dolara štete ukrajinskom energetskom sistemu, izjavio je u intervjuu za Rojters ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko, ističući da je u granatiranjima pogođena najmanje polovina generatora u termoelektranama u toj zemlji.

Posle nekoliko meseci pauze, o situaciji u Ukrajini telefonom su razgovarali ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef Pentagona Lojd Ostin. Pentagon saopštava da je Ostin u razgovoru sa Šojguom naglasio važnost održavanja komunikacije u svetlu ukrajinske krize, ne iznoseći više detalja.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su na istragu Ujedinjenih nacija zbog optužbi da je Rusija koristila bespilotne letelice iranskog porekla za napad na Ukrajinu.

Nastavljaju se i razgovori o izvozu ukrajinskih žitarica. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, posle razgovora sa ukrajinskim i ruskim kolegom, izjavio je da ne vidi prepreke za produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora.

Zelenski, međutim, optužuje Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova sa žitom, ističući da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

Evropski lideru su drugog dana samita u Briselu obećali nastavak finansijske pomoći Ukrajini i u narednoj godini u iznosu od 18 milijardi evra.

08.22 – Ukrajina: Sirene za vazdušnu opasnost u više oblasti

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

08.09 – Pismo Švedske Turskoj o preduzetim merama za članstvo u NATO

Švedska je preduzela konkretne mere da odgovori na zabrinutost Turske u vezi sa njenim nastojanjem za članstvo u NATO, uključujući jačanje antiterorističkih napora protiv kurdskih ekstremista, istakla je Ankara u pismu od 6. oktobra.

08.00 – Blinken: Moskva nije spremna za smislene razgovore

SAD će razmotriti sva sredstva za unapređenje diplomatskih odnosa sa Rusijom, ali u ovom trenutku Moskva ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u smislene razgovore, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /