in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Moguće potpuno gašenje struje u Kijevu

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Moguće potpuno gašenje struje u Kijevu

Svetski lideri pozdravili su vesti da je u Istanbulupostignut dogovor o produženju inicijative za crnomorsko žitoza još 120 dana. Sporazum omogućava izvoz ruske i ukrajinske pšenice i đubriva preko Crnog mora i sprečavanje globalnu krizu sa hranom.

Kremlj je rekao da ne može da zamisli da se uključi u „javne” pregovore sa Ukrajinom. U razgovoru sa novinarima, portparol Dmitrij Peskov optužio je Kijev da je promenio svoj stav u vezi sa mogućim mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine, dodajući da će se rat nastaviti bez obzira na pad temperature.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da veruje da ni Rusija ni SAD ne planiraju da koriste nuklearno oružje. Erdoganovi komentari su usledili nakon što su se direktor američke CIA Vilijam Berns i Sergej Nariškin, šef ruske obaveštajne službe, sastali u Ankari u prvom američko-ruskom kontaktu na visokom nivou od početka rata u februaru.

21.30 – Moguće potpuno gašenje struje u Kijevu

Gradske vlasti u Kijevu upozorile su danas da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu, a ukrajinski premijer Denis Šmihal je izjavio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje onesposobljena zbog ruskih napada.

21.15 – Kahovka: Ukrajinske snage namerno gađaju stambene četvrti

Oružane snage Ukrajine intenzivno granatiraju grad Kahovku u Hersonskoj oblasti, saopštila je danas gradska vojno-civilna uprava.

18.00 – Dombrovskis obećao Ukrajini novih 18 milijardi evra od EU

Komesar Evropske unije za trgovinu Valdis Dombrovskis danas je tokom posete Kijevu preneo Ukrajini nedvosmislenu podršku EU, računajući i 18 milijardi evra u skorije vreme.

17.13 – Banka Kanade emituje obveznicu za pomoć Ukrajini

Banka Kanade je saopštila danas da će izdati petogodišnju obveznicu u iznosu od 500 miliona dolara, što će Kanađanima pružiti priliku da direktno finansijski podrže Ukrajinu, izveštava Rojters.

16.14 – Moskva: Ukrajinska vojska ubila deset zarobljenih ruskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinska vojska namerno ubila više od 10 zarobljenih ruskih vojnika hicima u glavu, što je, kako je ocenilo ministarstvo, zločin koji niko ne može da predstavi kao “tragični izuzetak”.

14.22 – Kuleba: Poljski stručnjaci na mestu pada rakete

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da su ukrajinski stručnjaci već prisutni na mestu pada rakete u Pševodovu u Poljskoj, u blizini ukrajinske granice, gde su poginule dve osobe.

15.03 – Duda: Pad rakete u Poljskoj najverovatnije nesrećni slučaj

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je danas da je pad rakete u Pševodovu u Poljskoj, u blizini ukrajinske granice, kada su poginule dve osobe, verovatno bio nesrećni slučaj.

12.15 – Rusija: SAD i saveznici testiraju strpljenje Pjongjanga

Moskva sa zabrinutošću prati situaciju oko Korejskog poluostrva, u trenutku kada SAD i njeni saveznici testiraju strpljenje Pjongjanga, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

10.23Medvedev: Neće potrajati podrška SAD Ukrajini

Potpredsednik Saveta za bezbednost Rusije Dimitrij Medvedev izjavio je da veruje da podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini neće potrajati.

10.07 – U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi dolara ruske imovine

Evropska unija je zamrzla ukupno 68 milijardi evra ruske imovine, od čega je većina u Belgiji, prema internom dokumentu Evropske komisije u koji je uvid imao Politiko.

08.36 – Ukrajina: Granatiran Nikopolj, oštećene zgrade i dalekovod

Ruske snage granatirale su noćas Nikopolj, a oštećeno je nekoliko stambenih zgrada i kuća, kao i dalekovod i automobili, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

07.20 – Čavušoglu: Zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da zahtevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno.

06.50 – Sijarto: Sankcije protiv Rusije su najgori odgovor EU

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi ostavka bila normalna reakcija evropskih lidera koji su podržali sankcije Rusiji, koje su bile, kako kaže, najgori odgovor EU na rat u Ukrajini, preneo je “Sputnjik”.

06.45 – Zelenski: 10 miliona Ukrajinaca bez struje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da trenutno 10 miliona građana Ukrajine nema električnu energiju zbog oštećenja električne mreže nakon ruskih raketnih udara.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /