in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Raketni napadi na Kijev, Harkov i Lavov; Drama u Poljskoj

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Raketni napadi na Kijev, Harkov i Lavov; Drama u Poljskoj

Nastavljaju se borbe u regionu Donjecka.Herson je posetio ukrajinski predsednik Zelenski. Poručio je da povlačenje ruskih snaga iz Hersona predstavlja početak kraja rata.

Optužio je ruske snage za više od 400 ratnih zločina na području Hersona i upozorio da će svi počinitelji biti pronađeni i kažnjeni.

Moskva odbacuje tvrdnje ukrajinskog ruskovodstva da su njene trupe namerno ugrožavale civile. Ne želi da komentariše ni posetu Zelenskog Hersonu, navodeći da je to teritorija Ruske Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz po kome i Rusi s dvostrukim državljanstvom mogu biti mobilisani.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu.

20.51 – Poljska: Dve osobe poginule u eksploziji kod granice sa Ukrajinom

Dve osobe su poginule danas u Prževodovu, selu u istočnoj Poljskoj, nedaleko od granice sa Ukrajinom, saopštili su vatrogasci.

19.08 – Stoltenberg pozdravlja napredak ukrajinske vojske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber pozdravio je danas napredak ukrajinske vojske, ali i upozorio da ne treba praviti grešku i potcenjivati Rusiju”. Stoltenber je pozdravio odluku EU da počne da trenira ukrajinske snage, što je dopuna onome što NATO već radi.

18.20 – Leontjev: Mnogi civili ubijeni ili ranjeni u granatiranju

Mnogi civili u Novoj Kahovki, gradu u Hersonskoj oblasti, ubijeni su ili povređeni od posledica granatiranja ukrajinskih snaga, izjavio je danas načelnik Novokahovskog okruga Vladimir Leontjev.

16.44 – Vang: Stav Rusije da ne treba voditi nuklearni rat je odgovoran

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na samitu G20 na Baliju da stav Rusije da ne treba voditi nuklearni rat pokazuje racionalnost i odgovornost.

15.36 – LNR: Ukrajina će pokušati proboj luganskog fronta

Predstavnik milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) izjavio je danas da je ukrajinska vojna komanda prerasporedila svoje tenkove na liniju borbe protiv LNR u očiglednom pokušaju proboja fronta.

14.49 – Kličko: Pogođene dve stambene zgrade u Kijevu

Dve stambene zgrade pogođene su danas u ruskom napadu na Kijev, izjavio je gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada Vitalij Kličko.

13.36 – Ujedinjene nacije: Strane još razgovaraju o produženju sporazuma izvoza žita

Portparolka Ujedinjenih nacija za crnomorsku inicijativu za žito Ismini Pala izjavila je danas da strane još razgovaraju o produženju sporazuma kojim bi se dozvolio izvoz žitarica iz Ukrajine.

13.18 – EU odobrila Misiju vojne pomoći za podršku Ukrajini

Savet EU, na nivou ministara za odbranu, je danas odlučio da odobri i pokrene Misiju vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina) i da obezbedi individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku za do 15 000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na više lokacija na teritoriji država članica EU.

13.11 – Ujedinjene nacije: Rusija i Ukrajina mučile ratne zarobljenike

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCR) saopštila je da su i Ukrajina i Rusija mučile ratne zarobljenike tokom devetomesečnog rata u Ukrajini, navodeći primere poput elektro-šokova i seksulanog nasilja.

11.54 – Borelj: Zemlje EU zajedno da rade u isporuci oružja Kijevu

Zemlje EU treba da rade zajedno na popunjavanju svojih vojnih zaliha i izbegavaju međusobnu konkurenciju tokom tekućih isporuka oružja Ukrajini, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pred sastanak ministara odbrane.

11.50 – Lavrov: Zapad pokušava da ispolitizuje deklaraciju G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da zapadne zemlje pokušavaju da ispolitizuju zajedničku deklaraciju na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20).

10.32 – Zelenski izneo detalje ukrajinske formule za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je detalje svog današnjeg obraćanja liderima G20, u kojem je izneo ukrajinsku formulu sa 10 predloga za mirno rešenje sukoba sa Rusijom.

08.57 – Peskov: Izjava Zelenskog potvrđuje da Ukrajina ne želi pregovore

Izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da neće biti “Minska-3” potvrđuje stav Kijeva da ne želi da pregovara, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

08.00 – Ruske snage izvele raketni napad na predgrađe Zaporožja

Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na predgrađe Zaporožja, objavio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /