in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija počinje regrutaciju novih 147.000 vojnika;MMF odobrio pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija počinje regrutaciju novih 147.000 vojnika;MMF odobrio pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će mirovne snage, čije se raspoređivanje u Ukrajinu pod okriljem NATO-a trenutno razmatra u Evropi, “biti eliminisane ako se pojave na linijama fronta bez pristanka Rusije”.

“Očigledno je da su takvi mirovnjaci naši neprijatelji, vukovi u ovčijoj koži. Oni će biti legitimna meta za naše oružane snage ako budu raspoređeni na frontu bez saglasnosti Rusije, sa oružjem u ruci i predstavljajući direktnu pretnju za nas”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, “ti mirovnjaci” moraju biti nemilosrdno uništeni jer su „neprijateljski vojnici“ i “poginuće u toku borbe”.

“Da li je Evropa spremna za dug niz kovčega koji drže njene mirovnjake“, upitao je on.

Medvedev je rekao da su istinske namere NATO-a da stacionira mirovne trupe u Ukrajini, koje bi bile naoružane jurišnim puškama i tenkovima, a nosile bi, kako je naveo “nekakve plave šlemove sa žutim zvezdama“.

Rusija od danas postaje predsedavajuća Savetom bezbednosti UN na mesec dana, a jedna od ključnih tema za razgovor u ovom trenutku biće “efikasni multilateralizam“, rizici u izvozu oružja i rešavanje problema na Bliskom istoku.

Kako se očekuje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predsedavaće Savetom bezbednosti tokom nekoliko sastanaka.

Očekuje se da će Lavrov doputovati u Njujork krajem meseca, ali je u kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima i dalje nejasno kako će se razvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i njegovoj delegaciji, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kako je ranije izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja, za april nema planiranih zvaničnih sastanaka Saveta bezbednosti o Ukrajini.

U Rusiji počinje regrutacija za služenje vojnog roka u Oružanim snagama RF, planirano je ukupno pozivanje 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu.

Kampanja za prolećnu regrutaciju trajaće do 15. jula, a kako je ranije rekao predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije kontraadmiral Vladimir Cimljanski, nijedan vojni vojnik neće biti upućen u zonu sukoba u Ukrajini.

On je objasnio da je broj vojnika po ugovoru i mobilisanih sasvim dovoljan za rešavanje postavljenih ratnih ciljeva.

Kremlj je saopštio da mu prekid vatre u Ukrajinineće omogućiti da postigne ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u ovom trenutku, nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao na hitan prekid vatre.

Uredništvo “Vol strit dzornala” zatražilo je od administacije u Vašingtonu da na hapšenje izveštača tog lista Evana Gerškoviča u Rusiji odgovori proterivanjem ruskog ambasadora i svih ruskih novinara koji rade u SAD.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije, preneo je Rojters pozivajući se na svoje izvore.

Čelnici Vimbldona odlučili su da dozvole učešće na teniskom turniru u Londonu teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da Kina ne može biti posrednik u ratu u Ukrajini, ali da bi mogla da olakša put ka postizanju mirovnog sporazuma sa Rusijom. “Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve”, dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /