in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske trupe napravile prodor u Bahmutu; Mađarska protiv svake odluke NATO koja bi vodila u sukob sa Rusijom

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske trupe napravile prodor u Bahmutu; Mađarska protiv svake odluke NATO koja bi vodila u sukob sa Rusijom

KIJEV, MOSKVA –

Rat u Ukrajini – 406. dan. Dok se i dalje vode iscrpljujuće borbe u ukrajinskom gradu Bahmutu, predsednik Volodimir Zelenski po prvi put rekao da bi ukrajinske trupe mogle da bud opkoljene. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u Moskvu. Veruje se da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o ratu u Ukrajini i razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

Rusija je počinila ratne zločine u Ukrajini koji moraju biti kažnjeni, rekao je poljski predsednik Andžej Duda tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Poljskoj.
Zelenski je izjavio da je situacija u Bahmutu veoma teška, da bi ukrajinske trupe mogle da budu opkoljene i da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika.

Mađarska neće podržati nijednu odluku NATO, ni one koje budu donete na predstojećem samitu alijanse u julu, ukoliko te odluke vode ka direktnom sukobu sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi razgovarao je u Kaljingradu sa ruskim zvaničnicima o ukrajinskoj NE Zaporožje nad kojom od početka rata kontrolu imaju ruske snage.

Ukrajinski avion srušio se na rusku teritoriju u Klincovskom okrugu, saopštile su ruske bezbednosne službe. Tvrde da su ruski graničari uhapsili pilota koji je pokušao da pobegne na ukrajinsku teritoriju. Specijalna služba pokrenula postupak protiv prekršilaca državne granice.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /