in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zahtev civilima da smesta napuste grad Herson; Energetski sistem Ukrajine pretrpeo veliku štetu

Rusija je nanela milijarde dolara štete ukrajinskom energetskom sistemu, izjavio je u intervjuu za Rojters ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko, ističući da je u granatiranjima pogođena najmanje polovina generatora u termoelektranama u toj zemlji.

Posle nekoliko meseci pauze, o situaciji u Ukrajini telefonom su razgovarali ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i šef Pentagona Lojd Ostin. Pentagon saopštava da je Ostin u razgovoru sa Šojguom naglasio važnost održavanja komunikacije u svetlu ukrajinske krize, ne iznoseći više detalja.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su na istragu Ujedinjenih nacija zbog optužbi da je Rusija koristila bespilotne letelice iranskog porekla za napad na Ukrajinu.

Nastavljaju se i razgovori o izvozu ukrajinskih žitarica. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, posle razgovora sa ukrajinskim i ruskim kolegom, izjavio je da ne vidi prepreke za produženje sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora.

Zelenski, međutim, optužuje Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova sa žitom, ističući da 150 plovila čeka na utovar žitarica.

Evropski lideru su drugog dana samita u Briselu obećali nastavak finansijske pomoći Ukrajini i u narednoj godini u iznosu od 18 milijardi evra.

16.10 – Kirijenko: NATO je u ratu protiv Rusije

Ruski zvaničnik Sergej Kirijenko optužio je danas NATO da vodi otvoreni rat protiv Rusije u nastojanju da je eliminiše kao nezavisnu i suverenu zemlju, prenosi TASS.

15.34 – Zahtev civilima da smesta napuste grad Herson

Proruske vlasti u gradu Hersonu naložile su danas svim civilima da smesta napuste taj grad zbog, kako su naveli, pogoršanja situacije na frontu.

13.24 – Gladkov: Granatiran Belgorod, ranjeno pet civila

Najmanje pet civila je ranjeno u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

11.23 – Novi napadi na energetiku, deo Ukrajine bez struje

Ukrajinska elektrodistribucija “Ukrenergo” saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

09.26 – Nebenzja: Rusija koristi dronove da smiri teroriste u Kijevu

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Rusija koristi bespilotne letelice i projektile visoke preciznosti u Ukrajini da smiri, kako je rekao, “teroriste u Kijevu”.

08.22 – Ukrajina: Sirene za vazdušnu opasnost u više oblasti

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

08.09 – Pismo Švedske Turskoj o preduzetim merama za članstvo u NATO

Švedska je preduzela konkretne mere da odgovori na zabrinutost Turske u vezi sa njenim nastojanjem za članstvo u NATO, uključujući jačanje antiterorističkih napora protiv kurdskih ekstremista, istakla je Ankara u pismu od 6. oktobra.

08.00 – Blinken: Moskva nije spremna za smislene razgovore

SAD će razmotriti sva sredstva za unapređenje diplomatskih odnosa sa Rusijom, ali u ovom trenutku Moskva ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u smislene razgovore, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /