in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Situacija u Bahmutu “posebno vruća”; Aktivisti PCV preuzeli hram UPC u Hmeljnickom

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Situacija u Bahmutu “posebno vruća”; Aktivisti PCV preuzeli hram UPC u Hmeljnickom

Ruske snage su tokom protekla 24 časanastavile ofanzivu na avdejevskom, bahmutskom, marijinskom i limanskom pravcu, gde su ukrajinski vojnici odbili više od 70 napada, saopštio je Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

“Neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut, pokušavajući da ga stavi pod potpunu kontrolu. Tokom proteklog dana, naši branioci su odbijali neprijateljske napade u rejonu naselja Bogdanovka i Predtečino”, navedeno je u izveštaju sa fronta.

Najžešće borbe i dalje se vode kod Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana granatirale Hersonsku oblast, te da je jedna osoba stradala.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je povećanu proizvodnju naoružanja za njihove snage. Počela je i prolećna regrutacija novih vojnika u Rusiji.

Moskva je, takođe, preuzela mesečno predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), što je izazvalo oštro protivljenje Kijeva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je apsurdno da Rusija predsedava SB UN, te da je to dokaz kraha te institucije.

Šef kancelarije ukrajinskog predsednikaAndrij Jermak, takođe, poručio je da je rusko predsedavanje SB UN “simbolični udarac” za sistem međunarodnih odnosa.

Ukrajina je, u međuvremenu, optužila mitropolita Pavela, starešinu Kijevsko-pečerske lavre zaizazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini. Saslušanje mitropolita Pavela zbog njegovog zdravstvenog stanja je za 3. april odloženo.

Za to vreme, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom “Rosotrudničestvo” Jevgenij Primakov najavio je da Moskva, posle “Vagnera” planira da osnuje PMC – još jednu privatnu vojnu kompaniju.

21.59 – Zelenski: Situacija u Bahmutu je “posebno vruća”

Ukrajinski predsedik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je vojna situacija oko grada Bahmut, koji su okružile ruske snage, već nekoliko meseci, “posebno vruća”.

21.21 – UNN: Aktivisti Pravoslavne crkve Ukrajine preuzeli hram UPC u Hmeljnickom

Pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) preuzele su danas hram u gradu Hmeljnicki, koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC), prenela je novinska agencija Ukrajinske nacionalne vesti (UNN).

14.18 – Danilov objavio planove Kijeva nakon planiranog povratka Krima

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov objavio je danas niz koraka koje ce vlada u Kijevu preduzeti nakon što Ukrajina povrati kontrolu nad Krimom, uključujući i demontažu strateškog mosta koji povezuje anektirano crnomorsko poluostrvo sa Rusijom.

12.12 – Ukrajina: Najmanje tri civila poginula, šest povređeno u Konstantinovki

Najmanje tri civila su poginula, a šest je povređeno jutros u ruskom granatiranju Konstantinovke u istočnoj Ukrajini, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

10.58 – Gasprom preko Ukrajine isporučuje 37,6 miliona kubnih metara gasa u Evropu

Obim isporuka ruskog gasa Evropi preko Ukrajine iznosi 37,6 miliona kubnih metara dnevno, izjavio je danas portparol Gasproma.

10.32 – Putin čestitao Lukašenku Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku čestitku povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /