in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Žestoke borbe oko Bahmuta i Soledara; Moskva: Odbijena ukrajinska ofanziva u Hersonu

Nedelju dana od najjačeg vazdušnog napada na Kijev,ukrajinska prestonica ponovo se našla na udaru ruskih projektila. Napadnut je centar grada, u blizini glavne železničke stanice. Ukrajinci tvrde da su Rusi koristili iranske dronove kamikaze.

Borbe se nastavljaju na gotovo svim frontovima, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da se ključne bitke u Donbasu vode oko gradova Bahmut i Soledar.

Eksplozije su ođekivale i u Nikolajevu na jugu zemlje. Ukrajinske snage nastavljaju granatiranje Donjecka i okolnih mesta.

Rusija nastavlja napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu Ukrajine. Tvrdi da je sprečen pokušaj Ukrajine da probije rusku odbranu u regionu Hersona.

Nuklearna elektrana u Zaporožju, najveća u Evropi, ponovo je isključena iz energestke mreže zbog granatiranja.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobrili su početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji Unije i dodelili Kijevu novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Neki ministri traže sankcije Teheranu, ako se dokaže da su iranski dronovi isporučeni Rusiji i da su korišćeni u Ukrajini.

Teheran odgovara da nije isporučio Rusiji dronove koje koristi u ratu u Ukrajini.

“Objavljene vesti o tome kako Iran isporučuje Rusiji dronove imaju političku ambiciju i šire je zapadni izvori. Nismo isporučivali oružje nijednoj strani u ratu”, rekao je iranski portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

Sjedinjene Američke Države saglasne su sa britanskim i francuskim procenama da bi je Iran isporukom dronova Rusiji prekršio rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /