in

UKRAJINSKA KRIZA Razmena raketnih udara Moskve i Kijeva; Holandija šalje Kijevu municiju za lovce F-16 i dronove

UKRAJINSKA KRIZA Razmena raketnih udara Moskve i Kijeva; Holandija šalje Kijevu municiju za lovce F-16 i dronove

BEOGRAD –

1525786Rat u Ukrajini – 757. dan. Dve osobe poginule u ukrajinskom raktetiranju Belgorodske oblasti, dok je ruski projektil ubio petoro u Harkovu, tvrde lokalne vlasti s obe strane. Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je selo kod Belgoroda očišćeno od diverzanata. Ukrajina dobila prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru programa EU.

 

Raketni napadi na obe strane – lokalne vlasti Harkova tvrde da je ruska raketa ubila pet osoba u industrijskoj zoni grada na severu zemlje kao i da je još toliko nestalih. Ukrajinski projektil usmrtio je, prema ruskim vlastima, dve osobe u Belgorodskoj oblasti.

U toj ruskoj oblasti na granici sa Ukrajinom eliminisana je grupa diverzanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Odatle je evakuisano oko 9.000 dece zbog svakodnevnih udara ukrajinske vojske.

Evropska komisija je uplatila 4,5 milijardi evra podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu od namenjenih 50 milijardi evra.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen kaže da je uplata, u vidu finansiranja za premošćivanje, ključna za pomoć Ukrajini kako bi održala funkcionisanje države u teškom trenutku.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je u Kijevu da će ta država obezbediti Ukrajini 350 miliona evra za municiju za borbene avione F-16 i napredne izviđačke bespilotne letelice.

06.37 – Kličko: Deset povređenih u raketnom napadu na Kijev

U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Kijev povređeno je desetoro ljudi, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /