in

Универзитетски клинички центар Војводине добио реанимобил

Возни парк Универзитетског Клиничког Центра Војводине, богатији је за један реанимобил, који је стигао из Београда, као донација Министарства здравља. Ова „покретна болница“, биће од непроцењивог значаја, како за запослене, тако и за пацијенте из целе Војводине, истакла је проф. др Едита Стокић, директорка Универзитетског Клиничког Центра Војводине, у присуству дела руководства и запослених. Како је навела, овакво возило у значајној мери унапређује рад КЦВ-а, јер се уз његову помоћ, за критично оболеле пацијенте, омогућава брз, безбедан транспорт.

Ново санитетско возило, чија је вредност око 100 хиљада евра, опремљено је најсавременијом медицинском опремом. Поседује најмодернији респиратор, све потребне подршке, како за кисеоничку терапију, дефибрилатор, а могуће је и збрињавање пацијената са политраумом. Универзитетски Клинички Центар Војводине, до сада је, према речима директорке, имао четири реанимобила, који су имали важну улогу у протекле две године, нарочито у јеку пандемије, а ова донација ће у значајној мери унапредити интерхоспитални транспорт тешких пацијената. О значају новог возила, након свечаног пријема кључева, говорио је и Немања Граонић, техничар у јединици Интензивне неге Клинике за анестезију, у КЦВ-у. Он је, уз кратку демонстрацију, унутар самог возила, појаснио да је најбитнија ствар код овог возила, то што је самоодржив што се тиче струје, када су у питању дуже релације, када се пацијент који је критично оболели транспортује у неку другу установу.

Директорка Клиничког Центра Војводине се осврнула и на тренутну епидемијску ситуацију, која је, како је истакла, стабилнија, али, како је упозорила, нема места опуштању, све док су јединице Интензивне неге пуне. Она је апеловала на грађане да се понашају одговорно, нарочито у време предстојећих ускршњих и првомајских празника.