in

УНС-ДНВ: Обуставити прекршајне поступке против новинара

Подсећа се да су захваљујући протестима новинарских удружења прекршајне пријаве повучене против новинара Горана Јевремовића из Јагодине, Бранка Жујовића из Суботице, Жељка Милојевића из Смедерева, али не и против новинарке фриленсерке из Сенте Мине Делић која је добила позив судије за прекршаје за 23. мај ове године.

„Предуслов за слободне медије свакако су нормални услови за новинаре, а свесни смо да они нису добри јер су новинари притиснути егзистенцијалним проблемима, присутна је цензура, аутоцензура, вербални и физички напади. Ово је увек добра прилика да се подсетимо нерешених случајева убистава новинара као што је случај Даде Вујасиновић као и судских процеса који нису доведени до краја против окривљених за убиства Славка Ћурувије и Милана Пантића“, рекао је председник ДНВ-УНС, Предраг Рава. Подсетио је да је тренутна ситуација таква да можемо да кажемо да има мање напада на новинаре у односу на деведесете и двехиљадите, али их има.

„Имали смо у Новом Саду један у последњих годину дана и на срећу је са судским епилогом“, подсетио је Рава.

Акција УНС-а је одржана и у Грачаници у сарадњи Са Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), а у Новом Саду је организована у центру града код споменика Лази Костићу, првом председнику УНС-а.

Осим читања Прогласа УНС-а грађани су могли да одаберу и узму карикатуре, афоризме и илустрације које им се допадну.