in

Uspešno poletanje – “Artemis 1“ na putu ka Mesecu (VIDEO)

Uspešno poletanje – “Artemis 1“ na putu ka Mesecu (VIDEO)

Poletanje džinovske rakete planirano je nešto bilo posle sedam časova, ali je došlo do problema na ventilu na četvrtom rezervoaru za tečni vodonik. Ipak, inženjeri su uspeli da otklone problem, a raketa je poletela sa oko 45 minuta zakašnjenja.

Nasine ekipe u Kejp Kanaveralu željne su da izvedu uspešno lansiranje posle 10 nedelja koje su bile ispunjene brojnim problemima – od problema sa motorom i curenjem vodonika do dva uragana koja su protutnjala Floridom.

Dva prethodna lansiranja, 29. avgusta i 3. septembra, odložena su zbog tehničkih problema na jednom motoru i curenja goriva, a naknadni zakazani termini odloženi su zbog loših vremenskih uslova.

Poslednjih nedelju dana raketa čeka na lansirnoj rampi, a prošle sedmice morala je da izdrži i nalet uragana Nikol i olujnih vetrova brzine 160 kilometara na čas.

Misija će trajati 42 dana, preleteće se 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva „niska“ preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Posade u prvoj misiji, kada bude pokrenuta neće biti ali, pod pretpostavkom da sve tehnički bude kako treba, ukrcavanje astronauta, za niz budućih misija, počeće od 2024. godine.

Misija „Artemis“ za svoj primarni cilj ima da spusti ljude ponovo na Mesec, što se planira za 2025. godinu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /