in

Usvojen srednjoročni plan razvoja Subotice

SUBOTICA –

Ulaganja u proširenje vodovodne mreže, sanacija gradske deponije, izgradnja ambulante na Paliću – samo su neke od investicija predviđenih srednjoročnim planom razvoja Subotice do 2026. godine koji je usvojila danas Skupština ovog grada. Opozicija nije podržala predlog, nakon niza kritika upućenih, kako na sam dokument, tako i na način njegove izrade.

Opozicioni odbornici kritikovali su način izrade i usvajanja srednjoročnog plana razvoja grada. Po njima, izostao je multdisciplinarni i timski rad u izradi ovog dokumenta, odnosno ovaj Plan predstavlja puko ispunjenje zakonske obaveze.

“Ovaj plan morao je mnogo ozbiljnije da se radi i da bude predstavljen javnosti Grada Subotice, te da imamo uvid u to šta je rađeno tokom prethodnog perioda – mi u ovom planu to ne vidimo. Mislimo da je ovo krajnje neozbiljan pristup i pokazuje loš kapacitet, ili nedovoljan kapacitet ove vlasti da se upusti u ovako ozbiljne izazove kao što je planiranje budućnosti grada Subotice”, smatra šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice Miroslav Milojević.

Predstavnici vlasti odbacili su kritike rečima da je plan rađen po prvi put, na osnovu normativa koje je propisala država. Opozicija je kritikovala i nedostatak investicija u planu, što u vlasti takođe odbacuju rečima da će svi građani razvoj planiran za naredne dve godine “videti i osetiti”.

“Proširenje vodovodne mreže u Mesnoj zajednici Zorka, proširenje vodovodne mreže u Mesnoj zajednici Makova sedmica, zatvaranje i sanacija nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara, izgradnja objekta ambulante na Paliću, i tako dalje. To su bili samo neki projekti, primera radi, koji treba da se realizuju na osnovu ovog plana”, naveo je u najavi sednice predsednik Skupštine grada Balint Pastor.

Skupština grada, pored pokretanja izrade nekoliko urbanističkih dokumenata, usvojila je i izmene Statuta grada, koji je usklađen sa novim rešenjem Zakona o odbrani.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /