in

Uz stručnjake Instituta Biosens poljoprivrednici uče da analiziraju kvalitet zemljišta

Kako je navedeno, poljoprivrednici će uz podršku stručnjaka sa Instituta iz oblasti agroekologije, održive poljoprivrede i biologije, u naredne dve godine naučiti kako da na jednostavan i ekonomičan način mere i analiziraju zdravlje zemljišta na svojim parcelama.

“Institut je do sada dao doprinos prikupljanju podataka i istraživanju zdravlja zemljišta kroz razvoj robota za uzorkovanje i analizu zemljišta, a sada će, kroz ovaj projekat u svoja istraživanja uključiti i građane i na taj način dodatno uticati na razvoj društvene svesti o značaju ove teme”, rekao je pomoćnik direktora Instituta BioSens Oskar Marko.

Koordinatorka projekta sa Instituta Biosens Jelena Jović rekla je da radionica nije bila samo prilika za učenje i razmenu iskustava, već i početni korak ka stvaranju zajednice građana-naučnika i podizanju svesti poljoprivrednika o važnosti praćenja zdravlja zemljišta, kao neobnovljivog prirodnog resursa.

“Posebnost ovog projekta jeste u tome što ćemo poljoprivrednicima pružiti alate, materijale i znanja potrebna za samostalno praćenje i tumačenje pokazatelja zdravlja zemljišta”, izjavila je ona.

Projekat “Čuvari zdravlja zemljišta” finansira Centar za promociju nauke, a sprovodi ga Institut BioSens u saradnji sa partnerima.

Ova radionica bila je inicijalni događaj, koji je, kako se navodi u saopštenju, pokazao da postoji veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača da unaprede znanja i poljoprivredne prakse u Srbiji.

Tokom trajanja projekta biće održano više sličnih radionica na kojima će učesnici imati priliku da se upoznaju sa metodama za procenu plodnosti zemlje i da nauče kako da sami prate i tumače pokazatelje zdravlja zemljišta na svojim parcelama.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /