in

Вархељи: Бојкот избора у БиХ никуда не води

Он је позвао на одржавање поштених избора и констатовао да је, нажалост, изгубљено кључно време 2021, када је била прилика да се исправе одређене ствари везане уз изборни закон и уставну реформу.

Вархељи је то рекао у разговору са шефом хрватске дипломатије Горданом Грлић Радманом у Загребу и истакао да избори у БиХ у октобру морају бити слободни и поштени, с једнаком заступљеношћу сва три конститутивна народа.

“Чекају нас избори у октобру и ми морамо осигурати да ти избори буду слободни, праведни и да обезбеде једнаку заступљеност сва три конститутивна народа”, рекао је Вархељи.

То је, казао је, “кључ дуготрајне стабилности БиХ”.

Додао је да се бојкотом ништа не би постигло.

“Бојкот избора или непризнавање резултата нас неће нигде довести”, навео је и изразио “велико разочарање” због недостатка напретка на унутрашњем плану.

“Оно што је сада свакако важно су мир и стабилност у БиХ, конструктивна унутрашња клима. Нисмо видели напредак на унутрашњем плану и то је заиста велико разочарање”, рекао је Вархељи, пренели су хрватски медији.

Сматра да пропусти везани уз измену изборног закона и уставну реформу имају последице “за сам напредак преговора о томе да БиХ постане кандидаткиња за чланство у Европској унији”.

Поновио је да је “битно да БиХ испуни свих 14 критеријумаа како бисмо почели преговоре”.