in

Вархељи: Процес ЕУ интеграција западни Балкана мора да се убрза

Он је то изјавио на форуму „ЕУ у сусрет Балкану. Лекција из Украјине: Европско проширење – заштита од рата“, који је у бугарској престоници Софији окупио европске званичнике, министре спољних послова, истакнуте јавне личности и политичаре, преноси бугарска агенција БТА.

Он је рекао и да је сукоб у Украјини показао колико су важне европске интеграције.

„Рат нам показује да немамо времена за губљење. Немамо интереса да губимо више времена. Економска криза и пандемија ковида-19 нам показују до чега може довести недостатак интеграције“, поручио је Вархељи.

Вархељи је на форуму рекао да је поштовање владавине права главни критеријум за чланство у ЕУ, те да је процес проширења ЕУ добио превише националне димензије.

„Европа мора да ради заједно на спречавању сукоба на Балкану, што би требало да буде главни приоритет, јер би цела Европа била погођена могућим сукобом“, поручио је он.

Говорећи о почетку преговора за чланство Северне Македоније у ЕУ, Вархељи је рекао да ће „долазити онолико често у Софију колико је потребно да би се укинуо вето Бугарске на чланство Северне Македоније у ЕУ“, преноси Новините.

Раније данас, бугарска министарка спољних послова Теодора Гренчовска поновила је да би Бугарска могла да укине свој вето на почетак преговора са Северном Македонијом, али након промена у македонском уставу које ће гарантовати права Бугара у тој земљи.