in

Vasil Hadžimanov predstavio novi album pred novosadskom publikom

Publika u prepunoj Gradskoj koncertnoj dvorani tražila je pesmu više, ali ovo je ipak promocija novog studijskog albuma i na ovakvom koncertu, izvode se samo novoobjavljene pesme. Opet, sat i po vrhunskog etno-jazz fusiona svakako je zadovoljilo novosadske fanove ove vrste muzike. S obzirom, da su nekadašnji Novosadski dani džeza već prošlost, a u gradu nema konstantne džez scene, glad za džez muzikom je evidentna. Ovaj kvintet u današnjem sastavu već godinam oduševljava publiku širom sveta, pre svega neparnim ritmovima i autentičnom zvučnom estetikom. i postavka orkestra je neuobičajena: klavijature, bas, bubnjevi, saksofon i udaraljke.

Album KEYF objavlila je zagrebačka Croatia record, za sada samo na CD izdanju ali očekuje se i vinilni reprint. Sadrži devet pesama u produkciji Vasila Hadžimanova, Marka Perića i Tonija Kitanovskog. Za skromnog džez zaljubljenika najubedljivija je naslovna numera “KEYF”.

Vasil Hadžimanov, kao pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od fundamentalnih elemenata regionalne jazz scene  koji u sebi nosi deo svojih predaka koji su, svako na svoj način, obeležili muzičke prostore Balkana. Kada smo ga upitali šta znači izraz KEYF, sa smeškom je odgovorio:

“Keyf ili ćeif, isto je. To je merak, zadovoljstvo. Pesme smo pisali one nesretne kovid-godine i zamislili smo ih kao zvučni lek proiv pandemije. Nas su one preventivno sačuvale i odbile koronu od nas. Leče nas i svaki put kada ih izvodimo.

vasil, hadžimanov

Inače ovo je bio treći koncert Vasila Hadžimanova u Novom Sadu, a obećao je da će ih biti još. Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /