in

Вебер: Састанак у Берлину прошао без резултата

Вебер сматра да би преговори 13. маја требало коначно да се реализују како би се видело да ли су разговори у Берлину донели било какав напредак, ма колико мали, који би помогао у деблокади дијалога, преноси Косово онлајн позивајући се на Газету експрес.

Према мишљењу Вебера, позив немачког канцелара Олафа Шолца на састанак у Берлину и вишедневна турнеја шефице немачке дипломатије Аналене Бербок по Западном Балкану показују обновљено интересовање за оживљавање политике проширења према региону.

Он додаје да без озбиљног укључивања Немачке у преговарачки процес стварног напретка у преговорима неће бити, а да би се то догодило, према његовим речима, морају да буду испуњени одређени предуслови – деблокада политике проширења од стране Француске и озбиљна политика према Србији.

Вебер оцењује да је одлука о именовању Мирослава Лајчака посредника показала неозбиљност ЕУ и дела запада, али додаје да ни његова смена не би довела до конкретног резултата. Додаје да би Берлин и Вашингтон требало да се укључе у процес на највишем нивоу.