in

Већа транспарентност приликом закључења државних уговора смањила би казне и пенале (АУДИО)

Ти губици, како је наведено, већи су чак и од трошка градње јужног и источног крака Коридора 10 или израдње брзе пруге Београд Нови Сад.

Само ове године за казне и пенале у буџету је предвиђено 280 милиона евра, истакнуто је на скупу. Губици од арбитраже последњих година износе око 200 милиона евра годишње, а 2010. године били су од 30 до 40 милиона евра, указао је специјални саветник Фискалног савета Марко Милановић.

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић оценио је да држава мора да инсистира да се што више арбитража ради у Србији.

Тијана Којовић из БДК Адвокатске канцеларије навела је, међутим, да постоје две врсте арбитраже, једна која је настала услед кршења неког уговора и друга инвестициона, те да губици Србије нису везани за то где су арбитраже вођене.

Проблеми код уговарања могу настати и због политичког утицаја, незнања, намере или лоше законске регулативе и зато ми добрим делом губимо спорове, оценио је сарадник на Институту економских наука Божо Драшковић.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић поручио је да је потребно много више транспарентности приликом закључења уговора, због државних послова у јавном интересу.

Учесници форума навели су да је и у споровима пред Европским судом за људска права које су покренули грађани и привреда до краја 2021. донето 207 пресуда у њихову корист, док је свега 18 одбијено.

Кључни разлог за овај негативан скор по државни буџет, како је оцењено, је непостојање одговорности за пропусте неефикасне администрације и правосуђа.