in

Veliko interesovanje novosadskih studenata za besplatnu vakcinu protiv HPV-a

Dvadesetogodišnju Nevenu Lukić iz Novog Sada, studentkinju Filozofskog fakulteta, obradovala je informacija da su besplatne vakcine protiv HPV-a stigle i u novosadski Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

“Htela sam i ranije da primim ovu vakcinu. Mamina drugarica mi je rekla da se ovde informišem u vezi sa HPV vakcinom. Ovde ću se vakcinisati, pošto smatram da je to veoma korisno, pogotovo za nas žene”, rekla je studentkinja Nevena Lukić.

Ni 23-ogodišnja Anastasija Stokin, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, nije imala dilemu treba li da se odazove apelu za besplatnu vakcinaciju protiv uzročnika raka grlića materice.

“Mislim da je predivno što imamo priliku da primimo jednu takvu vrstu zaštite te da budemo sigurne da ćemo biti zdrave”, izjavila je Anastasija Stokin.

Svest novosadskih studenata i studentkinja o značaju preventivne zaštite od seksualno prenosivih bolesti je, sudeći po dosadašnjem interesovanju, na visokom nivou. Potrošeno je svih 300 doza.

“Dobili smo jedan kontingent besplatnih vakcina za uzrast od 19 do 26 godina, to je ograničen broj vakcina, samo 2.000 doza na teritoriji cele Srbije. Odziv je odličan, sve doze koje smo dobili već smo potrošili, tako da očekujemo dodatne doze”, rekla je dr Bogdanka Brašanac.

Doktorka Brašanac ističe da je devetovalentna vakcina “gardasil” efikasna, nezavisno od toga da li su studenti već bili seksualno aktivni.

“Vakcina ‘gardasil 9’ sadrži 9 tipova virusa, od toga dva protiv kondiloma, i sedam visokoonkogenih tipova koji su odgovorni za nastanak maligniteta, raka grlića materice na prvom mestu, ali i raka penisa, anusa, ždrela, krajnika, jezika”, dodala je dr Brašanac.

Naša sagovornica je pohvalila odgovornost muškaraca – od 300 datih doza, proteklih nekoliko dana, 20 odsto bili su studenti. Podsetila je na to da vakcina protiv HPV-a spada u red ekstremno bezbednih vakcina, i da je jedina koja može da spreči nastanak raka, ali i da vakcinacija ne zamenjuje redovne preventivne preglede i uzimanje PAPA brisa.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /