in

Vesić: Radovi na preazu Horgoš, na ulazu u Srbiju, završeni 45 dana pre roka

Vesić: Radovi na preazu Horgoš, na ulazu u Srbiju, završeni 45 dana pre roka

Radovi u fazi 6 počeli su 28. januara, a obuhvatili su proširenje na zelenom pojasu na površini od 6.000 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Tu je izgrađeno šest novih kontrolnih objekata i četiri kolovozne trake, dve za autobski saobraćaj i dve za putničke automobile”, rekao je Vesić.

Kako se navodi, tri dana kasnije, 31. januara, počeli su radovi u okviru faze 7, na površini od 18.000 kvadratnih metara, koji su obuhvatili rehabilitaciju postojećeg kolovoza i izgradnju novih kontrolnih objekata.

“Kompletna rekonstrukcija terminala i izrada novih šest asfalnih traka sa šest novih kontrolnih objekata, na šest novih ostrva. Projektom je bilo predviđeno da radovi u ove dve faze traju 110 dana, međutim izvedeni su za 65 dana, odnosno 45 dana pre roka”, istakao je ministar.

Dodao je da su radovi, na zahtev korisnika, zbog predstojećih uskršnjih praznika, morali da se završe do 4. aprila, što je i ispoštovano.

Horgoš je najfrekventiji granični prelaz, na kojem su se, posebno u vreme praznika, stvarale velike gužve, istakao je on i dodao da će obnova i dogradnja ovog prelaza omogućiti da ljudi brže prolaze i da ne čekaju na granici po nekoliko sati.

“Uz to, kako bismo dodatno rasteretili Horgoš, nedavno sam sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom razgovarao o proširenu graničnih prelaza Bački Breg i Kelebija. Posebno nam je važan i Bački breg, zbog brze saobraćajnice koju ćemo graditi od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom”, rekao je Vesić.

Rok za završetak svih radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš je septembar ove godine.

Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta za koje je nadležno JP “Putevi Srbije”, navodi se u saopštenju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /