in

Veštaci utvrđuju vrednost ukradenog ordenja iz Palate Srbije

Veštaci utvrđuju vrednost ukradenog ordenja iz Palate Srbije

BEOGRAD –

Vrednost ukradenog ordenja iz Palate Srbije utvrdiće veštaci, a odlikovanja potiču iz vremena država čija je Srbija naslednica, kao i iz stranih država, odgovorilo je danas Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Tužilaštvo je slučaj okarakterisalo kao “tešku krađu” državne imovine “izuzetno velike vrednosti”, za koju sumnjiči deset osoba.

Prema informacijama, četiri osobe su u pritvoru, a dve na poternici, pošto je pre više od deset dana objavljeno da je 43.000 državnih odlikovanja nestalo iz Palate Srbije, jedne od najzaštićenijih zgrada u državi i sedišta više ministarstava.

U odgovoru Tužilaštva za RSE precizira se da je ukradeno ordenje iz vremena Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ali i stranih država.

U daljem toku postupka će, dodaje se, veštaci utvrditi tačnu vrednost ukradene imovine.

“Nije u pitanju samo materijalna vrednost ukradenih stvari, već i vrednost koju, za pojedinca i za državu, imaju odlikovanja kao najviši znaci javnog priznanja za zasluge i dela od velikog značaja za društvenu zajednicu”, navodi Tužilaštvo.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /