in

Vetropark u Kovačici: Planirano 16 vetroturbina ukupne snage 94,4 megavata (AUDIO)

Vetropark u Kovačici: Planirano 16 vetroturbina ukupne snage 94,4 megavata (AUDIO)

KOVAČICA –

U izgradnju vetroparka “Pupin”, koji će biti lociran na teritoriji opštine Kovačica, biće uloženo oko 100 miliona evra. Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da će se strujom koju proizvede snabdevati oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Ugovori o finansiranju potpisani su prošle nedelje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

vetropark

Ugovor za vetropark “Pupin” potpisan je između “Elektroprivrede Srbije” i kompanije “Enlight K2-Wind”. U pitanju je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama Ministarstva rudarstva i energetike, kazala je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović, dodajući da će sva električna energija biti iskorišćena na domaćem tržištu. Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW, naveo je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, napominjući da se ugovor za otkup električne energije potpisuje na 15 godina.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli naglasio je da je projekat brzo došao u fazu finansiranja, s obzirom da je prošlo pet meseci otkako su krenuli da rade na ovom projektu.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike najavili su veća ulaganja u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora u narednom periodu, pre svega u solarna postrojenja i reverzibilne hidroelektrane.

Detaljnije u audio zapisu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /