in

Višković: Dve intervencije na Izbornom zakonu da bi eliminisao Dodika

“Kristijan Šmit je u jednom momentu rekao da je radio neke tehničke izmene. Pa je u svom maniru sakrio ono najvažnije, a to je da je u članu 8. išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života u Srpskoj. Onda su mu sugerisali, da će tako biti smenjena Centralna izborna komisija, pa neće moći da sprovodi sve to što želi. Ekspresno je Šmit požurio, što je pre moguće, da članovima CIK-a produži neograničeno mandat”, naveo je Višković za RTRS.

Ipak, kaže Višković, Šmit je dobio još brži odgovor od Vlade Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske saopštila je da je neprihvatljivo nametanje izmena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na tu dužnost”, naveo je Višković.

Srpska, istakao je, ne može da prihvati nametanje zakona, posebno ne od Šmita, koji nema mandat.

“Čak i da je Šmit potvrđen važećom rezolucijom SB UN, on ne bi mogao da nameće zakone. Nijedan visoki predstavnik, pre njega, nije imao mandat da može da nameće zakone. Visoki predstavnik po Dejtonu je tumač civilnog sprovođenja Dejtonskog sporazuma”, istakao je Višković.

Kaže da, ako bi se pravili da ne primetimo šta se dešava, onda će, kako navodi, sledeća instanca biti imovina Srpske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /