in

Višković: Suština nametanja Izbornog zakona je eliminisanje Dodika sa političke scene

Višković: Suština nametanja Izbornog zakona je eliminisanje Dodika sa političke scene

To je, istakao je, jasno vidljivo iz člana osam ovog zakona.

“Ove žalosne, jadne, nedemokratske i necivilizacijske izmene Izbornog zakona imaju samo jednu poruku i jednu odluku u smislu eliminacije predsednika Republike Srpske koji se zove Milorad Dodik iz političkog života BiH i to je poenta čitave priče”, naveo je Višković.

Predsednik Vlade Republike Srpske je ukazao na dve tačke iz člana osam koje je Šmit dodao, i to tačku pet koja glasi: “Danom pravosnažnosti sudske presude kojom mu je izrečena sigurnosna mera zabrane obavljanja određenog zanimanja, delatnosti ili dužnosti koja predstavlja funkciju izabranog člana u organu vlasti”, te tačku šest, koja glasi: “Danom pravosnažnosti sudske presude kojom je izrečena kazna koja za pravnu posledicu ima prestanak te službene dužnosti i tog radnog odnosa”.

“Ovo je rađeno zbog predsednika Republike Srpske i te žurbe i sudske presude koja će biti u ovom kontekstu. Međutim, u postojećem zakonu to nije pisalo tako i ovaj poslušnik nečijih naloga, a zna se čijih, koje ambasade, je ovo morao da uradi kako bi to imalo neki svoj sled”, naveo je Višković.

Rekao je da je sve to malo zamotano u celofan zbog javnosti “kako se Srbi ne bi dosetili”.

“Međutim, Srbi su se odmah dosetili, i ove prevare i podvale ni po koju cenu ne smeju prihvatiti institucije Republike Srpske”, naveo je Višković, prenela je Srna.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /