in

Vladimiru Iljiču Tolstoju uručen Orden srpske zastave prvog stepena

Vladimiru Iljiču Tolstoju uručen Orden srpske zastave prvog stepena

BEOGRAD –

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je danas u Istorijskom muzeju Srbije, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Orden srpske zastave prvog stepena bivšem savetniku za kulturu predsednika Rusije Vladimiru Iljiču Tolstoju za jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije.

Selaković je istakao da srpska i ruska kultura imaju isti koren koji je doveo do toga da se danas i stabla prožimaju, navedeno je u saopštenju.

On je istakao da je Vladimir Iljič Tolstoj čovek koji predstavlja svojevrsnu vezu srpskog i ruskog naroda i da ta veza nije oličena samo u funkcijama koje je obavljao i koje obavlja, već da je deo njegovog porodičnog genetskog koda.

Selaković je Vladimiru Tolstoju zahvalio na velikom doprinosu razvoju kulturnih veza Srbije i Rusije koji je davao naročito na funkciji posebnog savetnika za oblast kulture predsednika Rusije Vladimira Putina.

Tolstoj je istakao da su njegovi preci od 1920. do 1940. živeli u Srbiji i aktivno učestvovali u borbama Crvene armije za oslobođenje od fašizma.

“Ja sam predstavnik celokupne porodice Tolstoj danas, a smatram da bi oni bili veoma srećni znajući da sam ovde i da dobijam ovu nagradu. Mi smo zaista organizovali i realizovali niz kulturnih manifestacija i mislim da ćemo tako nastaviti i sve one će biti usmerene na zbližavanje srpskog i ruskog naroda i zbližavanje naših kultura”, istakao je Tolstoj.

Vladimir Iljič Tolstoj je potomak ruskog književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /