in

Vodonik kao energent budućnosti (AUDIO)

Vodonik kao energent budućnosti (AUDIO)

NOVI SAD –

Vodonik može biti ključni deo tranzicije ka čistoj i održivoj energetici, jer doprinosi smanjenju emisije gasova i zavisnost od fosilnih goriva, istaknuto je na konferenciji „Vodonik – energent budućnosti“, koji je organizovala redakcija Energije Balkana. Stručnjaci od Vlade očekuju da obezbedi sistem podsticaja za pokretanje tržište vodonika u Srbiji, te uspostavi regionalnu saradnje u ovoj oblasti.

vodonik

Uvođenje vodoničnih tehnologija nije samo tehnološki izazov, već i šansa, a Elektroprivreda Srbije može da bude pokretač tog procesa, ocenio je v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković. On je dodao da bi upotreba vodonika doprinela procesu dekarbonizacije i omogućila veću fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije, uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata.

Kao prvi korak koji bi trebalo preduzeti naveo je usvajanje vodonične strategije, čiji je nacrt predstavljen pre dve godine.

Savetnik za zelenu energiju u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak ukazao je da je vodonik element koji je već decenijama prepoznat kao potencijalno rešenje za mnoge energetske izazove sa kojima se Srbija danas suočava, ali i da postoje prepreke koje se moraju prevazići, kako bi se njegov potencijal potpuno iskoristio.

Ipak, dodao je Mrdak, postoji ogroman potencijal za dalji razvoj tehnologija u vezi sa vodonikom i stvaranje održivog energetskog sistema.

Na konferenciji je navedeno da su vodonične strategije usvojile razvijene zemlje u Evropi, Japan i Australija. Očekuje se da će globalno tržište zelenog vodonika do 2030. godine biti vredno više od 30 milijardi dolara, što u poređenju sa jednom milijardom dolara u 2023. godini, predstavlja ogroman rast.

Opširnije u audio zapisu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /