in

Војвођански цвећари иду у корак са европским трендовима

„Цветни циркус“ из Холандије по први пут је гостовао у овом делу Европе. Они су у Бечеју у просторијама предузећа „Ју Флора“ представили новитете у аранжирању букета, прављења различитих декоративних предмета од цвећа, као и аранжмана за свечане прилике.

„Циљ нам је да кроз овај шоу прикажемо најновије трендове у цвећарству и квалитет цвећа које нудимо. Такође, цвећарима из Србије ћемо дати савете и трикове како да направе што лепше букете. Иначе, „Цветни циркус“ путује широм света. Представили смо се широм Европе, у Русији и Енглеској“, рекао је Џон Елсгеист, „Цветни циркус“ Холандија.

„У нашој земљи је тренд да се цветни аранжмани праве тако да изгледају што природније, да се користи што више природног цвећа и зеленила. Најпопуларнији су лизијантуси, хризантеме, астромерије. Када је реч о аранжманима за свечане прилике попут венчања, у тренду је варијетет боја, потом пастелне нијансе, затим комбинација беле и розе боје“, рекао је Паскал Зијлманс, аранжер цвећа из Холандије.

Предузеће „Ју Флора“ из Бечеја постоји више од три деценије и бави се велепродајом цвећа. Из Холандије увози све врсте резаног цвећа, али и саксијског, које дистрибуирају широм Војводине.

Реч је породичној фирми, која је настала сасвим спонтано.

„Моји родитељи су се забављали док су студирали у Новом Саду. У то време налазили су се на ћошку код Спенса, испред цвећаре „Љубичица“. Моја мама је и дан данас, а и тада, била позната по кашњењу. Тата је увек чекао и спријатељио се са власницом цвећаре Жужаном. Чекајући тамо и по сат времена, увидео је да се цвеће добро продаје и да људи имају ту културу куповине цвећа. Тада му је синула идеја да покрене бизнис са цвећем, а мама је студирала хортикултуру. Прво су кренули од пијаце, потом до мале радње, да бисмо данас дошли до овог нивоа“, рекла је Катарина Секулић, књиговођа и рачуновођа „Yu flora“ ДОО, Бечеј.

Закључак овог сусрета је да и српски цвећари и те како имају шта да покажу, те да иду у корак са актуелним трендовима у аранжирању цвећа. Без обзира на то, сваки вид усавршавања је добро дошао, а ово је уједно била и прилика да међусобно размене искуства.