in

Volonteri-prijatelji parka prirode Begečka jama u akciji

Volonteri-prijatelji parka prirode Begečka jama u akciji

U akciji čišćenja pored organizatora iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine, učestvovali su i članovi MZ “Begeč”, zaposleni u JVP “Vode Vojvodine”, JVP “Vojvodina šume”, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, JKP “Čistoća” i “Gradsko zelenilo”, kao i tim Zelene stolice, saopštio je Grad Novi Sad.

Đurić je na trudu zahvalio zaposlenima iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine na ovoj uspešno organizovanoj akciji i inicijatoru, društveno-odgovornoj kompaniji “Aptiv”.

“Danas su volonteri podeljeni u više grupa i svako ima svoj lokacijski deo koji će pokrivati. Sakupljaće se otpad i grane, od ulaza u Begečku jamu, pa zatim na putu pored vikend naselja, a biće sređen i put prema “Staroj pumpi”, dok će na košarkaškom igralištu biti upriličen sportić za najmlađe volontere. Potom će se ta velika količina granja kamionima nositi na kompostilište, a đubre će JKP “Čistoća” pokupiti i odneti – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da među brojnim posetiocima koji obiđu ovo zaštićeno područje, ima i onih neodgovornih i nesavesnih koji odlažu otpad tu gde mu nikako nije mesto i da je veoma važno podizanje ekološke svesti.

Park prirode “Begečka jama” proglašen je za zaštićeno područje 2022. godine kada je Skupština Grada donela Odluku o proglašenju i kada je za upravljača ovog područja proglašeno JVP “Vode Vojvodine”, dok saglasnost na planove i programe daje Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Direktor JVP “Vode Vojvodine” Srđan Kružević rekao je da će to preduzeće, kao upravljač parka prirode, zajedno sa Gradom Novim Sadom, doslednim sprovođenjem niza konkretnih mera, učiniti Begečku jamu pravom oazom za sve ljubitelje prirode, dok je predstavnik kompanije “Aptiv” Darko Živkov Popov istakao da je to prva akcija u nizu ove godine, koju realizuju sa Arhus centrom, ali ne i poslednja, u kojoj je fokus životna sredina i da ga raduje veliki odziv građana i institucija.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /