in

Vrdnik: Drugi Forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine

Vrdnik: Drugi Forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine

U saopštenju se navodi da je sekretar Sofić govorio o ekonomskom razvoju na panelu posvećenom zelenoj agendi i tržištu radne snage i tom prilikom istakao da je prošle godine resorni sekretarijat raspisao dva konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme, u okviru Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne ekonomske politike AP Vojvodine, sa ukupnim sredstvima u visini od 770 miliona dinara.

“Na ova dva konkursa je pristiglo 198 prijava, a ukupni zahtevi privrede iznosili su blizu 1,4 milijarde dinara. Raspoloživa sredstva od 770 miliona dodeljena su za 98 kompanija iz Vojvodine koje će za nabavku opreme uložiti gotovo dve milijarde dinara”, izjavio je sekretar Sofić.

U saopštenju se ističe da poseban značaj ima činjenica da je po prvi put za sprovođenje mera razvojne ekomonske politike Vojvodine otvorena i komponenta u okviru Programa razvoja lanaca dobavljača multinacionalnih kompanija, koja je namenjena domaćim firmama za stvaranje i poboljšanje uslova poslovanja.

Cilj je, kako se dodaje, da one na taj način postanu kvalifikovani dobavljači multinacionalnih kompanija koje posluju u celoj Evropi. Sredstva u iznosu od 244 miliona dinara po ovom osnovu odobrena su za 25 domaćih kompanija.

Kako je rečeno na Forumu, zelena tranzicija je širok pojam i Srbija je na samom početku u toj oblasti.

“Mi smo usvojili zakonsku regulativu i doneli planska dokumenta, a među njima je Plan razvoja Vojvodine do 2030. godine. Preostaje nam da ga primenimo u svim sferama i svim lokalnim samoupravama”, naglasio je sekretar Sofić.

On je kazao i to da se u Vojvodini sprovodi energetska sanacija 60 objekata javne namene škola, bolnica i domova zdravlja, kao i projekti za ozelenjavanje lokalnih samouprava, a sve veća sredstva ulažu se u zelenu agendu.

Sofić je podsetio i na to da se u Srbiji sprovodi program Za čistiju Srbiju i da bi sredstva trebalo usmeriti i na prečistače otpadnih voda, jer je Novi Sad jedan od gradova koji nemaju prečistač, i tom prilikom izrazio očekivanje da će u narednim godinama sredstva biti opredeljena i za tu namenu.

Forum je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, a razgovaralo se o institucionalnoj i finansijskoj podršci regionalnom i ekonomskom razvoju i zaštiti životne sredine. Organizator je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine Banat, Bačka, Srem, Panonreg i Južni Banat, uz podršku Pokrajinske vlade.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /