in

Vreme je za zamenu auto guma

Vreme je za zamenu auto guma

NOVI SAD –

Od sutra, 1. aprila prestaje zakonska obaveza korišćenja zimskih guma na automobilima. mnogi bi rekli da nam praktično nisu ni bile potrebne, a sa prvim prolećnim danima, vozači mogu da montiraju letnje pneumatike i ta zamena, iako nije obavezna, jeste preporučljiva. u vulkanizerskim servisima su gužve, a za montažu sve četiri letnje gume sa balansiranjem, treba spremiti skoro 3.000 dinara, barem u Novom Sadu, dok je ta usluga u manjim mestima i 1.000 dinara jeftinija. Uglavnom, predstoji još jedna računica u vašem troškovniku, posebno ako kupujete nove gume.

Na osnovu 50-godišnjeg vozačkog iskustva, Milenko Munjin iz Novog Sada, redovno menja letnje i zimske gume i nije za opciju univerzalnih pneumatika.

gume

Svaki kompromis je kompromis. Ovo je na kraju ispalo jeftinije i odlučio sam da uzmem i felne. Još nešto sam naučio, moji letnji točkovi su 16 coli, a zimski 15, pa tako ako ima snega da ima više mešta u blatobranu da se okreće”

Zbog blage klime i uštede u kućnom budžetu, veće je interesovanje za gumama za celu sezonu, kažu u vulkanizerskom servisu.

 

“Na nekim letnjim gumama ima oznaka m plus s , to je neko isprojektovao, tako i na pojedinim univrezalnim stoji m plus s i to zadovoljava Zakon, policija ne može da vas kazni, a da li ćete uspeti da se popnete na Zlatibor ili Kopaonik” kažu u vulkanizerskom servisu.

Iako, nisu obavezne, letnje gume bi trebalo sada koristiti do jeseni, jer su bezbednije od zimskih i bolje prianjaju na kolovozu pri temperaturi većoj od sedam stepeni. Isto tako, nemojte dozvoliti da dubina šare bude manja od 2 mm, što posebno dolazi do izražaja u tzv. akvaplaningu u kišnim uslovima na putu. Inače, tržište je gumama dobro snabdeveno, dok su cene više i 20 posto.

“Non nstop sam u kontaktu sa ljudima. Ko je mislio četiri, sada kupuje dve, kasnije će još dve” kaže Branislav Dimitrijević vlasnik prodavnice autodelova.

Cena guma za automobil srednje klase u zavisnosti od proizvođača je od 5.500 do 7.000 dinara i ako na to, dodate uslugu montaže, ukupan trošak će iznositi oko trećinu prosečne plate u Srbiji.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /