in

Вучевић: Нови Сад започео активности на изради Стратегије паметног града

Вучевић је рекао да се не може гасити привреда и заустављати њен развој, али и да ништа не сме да угрожава животну средину.

„Градови имају велику одговорност и на том пољу треба да реализују огромне пројекте, па се поставља питање економског потенцијала за решавање изазова. Потенцијално решење може бити јавно-приватно партнерство, с тим да се такво удруживање добро одмери“, казао је Вучевић, саопштила је Градска управа Нови Сад.

Као велику предност Новог Сада он је навео снажан универзитет са Факултетом техничких наука који је повезан са сектором савремених технологија.

Додао је и да је започета реализација пројекта изградње централног пречистача отпадних вода, да се приводи крају израда пројектно-техничке документације за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом у сарадњи са европским партнерима.

„Изградили смо фабрику за третман зеленог отпада која ради по принципима циркуларне економије, од отпада добијамо компост који касније продајемо, или користимо за сопствене потребе. Изградњом компостилишта смањили смо ниво емисије гасова за оно загађење које би емитовао 961 аутомобил на месечном нивоу“, казао је Вучевић.

Навео је да се тренутно приводе крају радови на изградњи рециклажног центра где ће се сакупљати отпад као што су гуме, акумулатори, флуо цеви, батерије, као и опасан отпад из домаћинства и третирати примарно сакупљени рециклабилни отпад.

„Припремили смо пројектно-техничку документацију за изградњу постројења за рециклажу грађевинског отпада. У потпуности смо обновили возни парк јавног превозника, већином аутобуси користе гас, а купљено је и 10 аутобуса на електрични погон са пратећом инфраструктуром“, навео је Вучевић.

Истакао је да је завршетак брзе пруге Београд-Нови Сад један од најважнијих пројеката урбане мобилности на еколошки начин, јер возови иду на струју, што доприноси смањењу емисије штетних гасова.

Додао је да је у Новом Саду у протеклих 10 година изграђено око 30 км бициклистичких стаза, а реконструисано више од 10км, те да Град субвенционише куповину нових бицикала грађанима.

Вучевић разговарао са колегом у Источном Сарајеву

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић разговарао је данас у Источном Сарајеву са колегом Љубишом Ћосићем о досадашњој сарадњи и о конкретним потезима да односи два града буду још плодотворнији.

Вучевић је изразио задовољство развојем Источног Сарајева и истакао да је поносан што се са Републиком Српском негују блиски односи, наводи се у саопштењу.

„Види се да је много тога урађено, град живи пуним плућима, а енергија градоначелника, његовог тима и самих грађана гарантује још бољу будућност“, поручио је Вучевић, додајући да је фасцинантан број инвестиција у олимпијском центру на Јахорини, те да је сигуран да ће, уз Копаоник, Јахорина бити највећа атракција за зимске спортове у овом делу Европе.

Он је навео да су на табли на Градској кући у Новом Саду са именима градова побратима, уписани и Источно Сарајево и Бањалука и да је поносан што се негују тако блиски односи са два града из Републике Српске.

Како су се два градоначелника договорила, конкретни кораци у поспешивању сарадње везани су за 17. септембар, када се обележава слава Источног Сарајева и када ће бити уприличено отварање позоришта.

Вучевић и Ћосић сложили су се да у мају и јуну буду организовани сусрети туристичких организација два града како би договорили заједничке наступе на сајмовима, као и Развојне агенције Бачке и Развојне агенције Источног Сарајева.