in

Vučević: Srbe na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti

Vučević: Srbe na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti

Bezbednosna situacija je izazovna. Do napetosti je došlo isključivo jednostranim odlukama Prištine, nepriznavanjem srpskih registarskih tablica, neformiranjem ZSO, pokušajima stvaranja takozvane vojske Kosova, koja, prema Rezoluciji 1244, ne sme da postoji, pravljenjem kampova za specijalne jedinice u opštinama s većinskim srpskim stanovništvom… Mi pažljivo pratimo situaciju jer želimo da održimo mir i stabilnost iako razumemo kako se oseća naš narod koji živi na KiM i koliko im je teško…

I dalje ćemo činiti sve da pomognemo svom narodu jer ova Srbija nikada neće ostaviti svoj narod i neće dozvoliti nove zločinačke akcije poput “Bljeska”, “Oluje” niti pogrom iz 2004. Mi smo uvek pokazivali da smo za nastavak dijaloga i rešavanje svih otvorenih pitanja za stolom i nastavićemo da insistiramo na smirivanju napetosti i tenzija i racionalnom pristupu rešavanju problema.

Do sada je više puta dokazano da sa Kurtijem nikada ne možete biti načisto.

Mi ne želimo eskalaciju sukoba, ali ne damo na naš narod.

Ponosan sam na to što sam deo tima premijerke Ane Brnabić i što služim svom narodu i svojoj državi u ovim vrlo teškim i izazovnim vremenima. Ovo jeste za mene novo iskustvo, ali i ogroman profesionalni izazov. Zaista osećam neverovatnu energiju i daću sve od sebe da budem na visini zadatka.

Najveći izazovi ministra odbrane su kaže: Nastavak modernizacije i jačanja VS, povećanje standarda, opremljenosti, obezbeđivanje boljih uslova za školovanje, jačanje naše namenske industrije. Ogromni pomaci su učinjeni u poslednjih 10 godina. Sećate se da nije bilo ljudi, opreme, tehnike…

Sve je bilo zastarelo ili istopljeno i od 2000. do 2012. očigledno se činilo sve da se VS maksimalno oslabi. Poznat vam je i onaj narativ o topljenju naših tenkova, ali to su pitanja za one koji su bili ministri pre 2012. Tako da ti danas nemaju pravo nikome da drže lekcije. Danas je svima jasno koliko je u poslednjih 10 godina srpska vojska napredovala i koliko su vojnici opremljeniji i obučeniji nego ranije, te koliko im je standard bolji.

Gradimo stanove po povlašćenim uslovima za pripadnike službi bezbednosti, a pre 10 godina ljudi koji nose te časne uniforme mislili da neće doživeti da njihova država pokaže koliko joj znače, da uopšte pokaže brigu za njih. Građani Srbije treba da budu ponosni na svoju Vojsku.

Posvećeni smo sebi, jačanju i modernizaciji, jačanju naše namenske industrije, a naša vojna lica, oficiri, podoficiri, vojnici po ugovoru imaće najveće povećanje plata u javnom sektoru, od prvog januara, i to 25 odsto. Ja koristim i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da se prijave za šestomesečno dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem. Konkurs je otvoren do kraja meseca.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /