in

Vučević: Uspeh Srbije bi bio da većina glasa protiv rezolucije ili se uzdrži od glasanja

On je za TV Prva ocenio da će usvajanje rezolucije imati konsekvence i po Srbiju i po region Zapadnog Balkana (ZB), da je sledeći korak ukidanje Republike Srpske i revizija Dejtonskog sporuma, kao i da se neko igra vatrom na ZB.

Dodao je da bi usvajanje rezolucije bilo najava nečega što nema dobar prizvuk kod nas i na celom Zapadnom Balkanu.

Povodom činjenice da će Nemačka imati uvodnu reč i da je kosponzor rezolucije, Vučević je istakao da je ljudima u Srbiji nemoguće objasniti da Nemačka može da bude sponzor ili promoter.

“Teško im je, naravno, da shvate da je Nemačka sponzor, promoter ili neko ko je predlagač te rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici, jer je ta država počinila najstravičnije zločine na ovoj teritoriji u dva svetska rata”, rekao je Vučević.

Ocenio je da je to što su Nemačka i Ruanda predlagači rezolucije samo po sebi nonsens, kao što je nedopustivo i to što oni koji su predlagači te rezolucije i njeni sponzori ne žele da se održi stručna javna rasprava o rezoluciji.

“Najveći eksperti za pitanje genocida apsolutno kažu da to nije genocid. Genocid ima vrlo jasne odrednice, i zna se šta mora da bude ispunjeno da bi se nešto okarakterisalo kao genocid. U Srebrenici se to nije desilo”, rekao je on.

Dodao je da je jasno da tamo jeste učinjen težak zločin, što bi naš narod trebalo da razume, kao što bi i Bošnjaci morali da razumeju sve ono što se nama dešavalo i u Kravicama i u Sarajevu, i na mnogim drugim mestima u Bosni i Hercegovini, i šta su za srpski narod Oluja, Jasenovac, Jadovno, i Prebilovci, te mnoga druga stratišta.

Prema njegovim rečima, sledeći talas licemerija jeste pokušaj da se sve uvije “u slatke oblande”, pa se kaže da se ne radi o generalnoj odgovornosti, već individualnoj, a ona se, naveo je, utvrđuje kroz sudske postupke i presude.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /