in

Vučević: Vojska Srbije ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, Kfor kao da štiti kosovsku policiju

Vučević: Vojska Srbije ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, Kfor kao da štiti kosovsku policiju

“One će biti pripremljene da izvrše svaki zadatak i naredbu koja stigne od vrhovnog komandanta u nadi da će se naći političko rešenje”, rekao je Vučević novinarima u Rakovici.

On je rekao i da ima utisak da Kfor štiti tzv. kosovsku policiju i “uzurpatore demokratije” i samozvane predsednike opština od stanovnika kojima bi oni trebalo da budu greadonačelnici.

“Poogledajte tu bruku da neko ko je gradonačelnik stiže u šest ujutru u pratnji blindiranih vozila i borbenih oklopnih vozila na posao. Pa to je da se ubijete, a ne da idete na posao. To da se ubijete mislim figurativno. Niko od nas ne bi otišao ni jedan dan nijedan sat na posao u takvim okolnostima. Dobro je da Kfor ima volju da čuva mir, ali oni su trebali da isprate uzurpatore u skladu sa sporazumima južno od Ibra i da im se zahvale. Zna se ko se stara o miru i bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova.

Taj prsten Kfora izgleda kao da ojačava odbranu kosovske policije od golorukog naroda. Oni su naoružani dugim cevima”, rekao je Vučević. On je izrazio nadu da će se naći mirno rešenje.

“Američki ambasador u Prištini (Džefri Hovenijer) je pozvao tzv. gradonačelnike izabrane na kontejner izborima, od kojih su se dvojica iz Tačijeve partije pojavili, dvojica iz Kurtijeve stranke nisu doišli. Vojska ostaje u stepenu borbene gotovosti u skladu sa odlukom državnog rukovodstva”, rekao je on.

Na pitanje šta vojska može da uradi i da li Kfor daje garancije, Vučević je rekao da Vojska ima komunikaciju sa Kforom, i da je jutros načelnik generalštaba Milan Mojsilović razgovarao sa komandantom Kfora Rastućijem koji je ponovio da će Kfor obezbediti mir i neće dozvoliti sukob sa srpskim življem. 

“I ja sam dobio sam informaciju da je Kfor pustio građane do opštine i da je tada došlo do konfrontacije sa policijom. Nisu to samo ljudi koji se ne slažu sa okupacijom već su to i zaposleni u opštini kojima se ne dozvoljava da dođu na posao zbog okupacione sile”, rekao je on.

Vučević je istakao i da Vojska nije zadužena za politički dijalog već štiti suverenitet države.

“Ona je odbrambenog karaktera i izvršava naredbe državnog rukovodstva. I ne procenjujemo šta bi mogla u imaginarnom procesu da radi već da izvršava svaki zadatak u interesu države. Očekivanja su da se ovo politički reši, a ne da vodimo ratove. Borbena gotovost je podignuta da bi neki znali da nećemo dozvoliti 5. avgust ili 1. maj 1995, a mi da idemo na roštiljanje. Mi nismo ona država koja se stidi svojih sunarodnika. Pratimo situaciju i tu smo gde treba da budemo”, zaključio je Vučević.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /