in

Вучић данас у Берлину, Шолц покушава да „оживи“ дијалог са Куртијем

Истог дана, Шолц ће примити и премијера привремених приштинских институација Аљбина Куртија, а на те састанке немачки канцелар позвао је и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Из Шолцовог кабинета је саопштено да разговори имају за циљ да се подржи дијалог Београда и Приштине, па ће, након одвојених разговора Вучића и Куртија са Шолцом, са њима разговарати и Мирослав Лајчак.

Како је на свом твитер налогу навео немачки амбасадор у Приштини Јоерн Рохде, „оба састанка це се фокусирати на координацију даљих реакција на руски агресорски рат против Украјине, политичке и економске односе и регионалну сарадњу“.

Састанци ће, навео је Рохде, такође послужити за подршку дијалогу Београда и Приштине који води ЕУ и додао да је у циљу подршке дијалогу Шолц позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака који ће, како тврди немачки амбасадор, одржати заједнички састанак са Куртијем и Вучићем.

Уколико би до тог састанка дошло, то би био први сусрет Вучића и Куртија од 19. јула прошле године када су се сусрели у оквиру дијалога у Бриселу.

Председник Србије је јуче рекао за састанак са Шолцем да не очекује лак разговор и да страхује од њега.

„То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор“, рекао је Вучић.

Он је и пре неколико дана рекао да нема превелика очекивања од тог састанка, већ да очекује да саслуша примедбе на понашање Србије и да има прилику да каже став наше земље.

„Добра прилика да ћемо имати неко време да изнесемо ставове, али нећемо променити став Немачке, ни око Косова и Метохије, а ни око санкција“, констатовао је тада Вучић.

Домаћи и страни аналитичари сагласни су да је разговор у Берлину покушај Немачке да одблокира дијалог Београда и Приштине и активније се укључи у решавање косовског питање, али да је исход неизвестан.

Некадашњи изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич као циљ ових разговора види жељу Немачке да буде активнија на Западном Балкану, где је Србија, како каже кључна држава, а Косово кључно нерешено питање. Он види и то да Шолц жели да се реше питања око којих би и Москва могла да буде заинтересована.

Петрич истовремено скреће пажњу да ће ови разговори, како каже, показати колико је Курти спреман да буде флексибилнији и да да свој допринос решавању косовског питања.

И дипломата Зоран Миливојевић истиче жељу Немачке да се активно укључи у решавање косовског чвора, да се обнови дијалог на највишем нивоу, али скреће пажњу да неће бити значајнијег помака, уколико САД не изврше притисак на Куртија.