in

Вучић: Доносићу одлуке у интересу Србије, а не запада и истока; Држава чини све да грађани што мање осете кризу

О нагађањима када ће и да ли ће увести санкције, каже није говорио ни сенатор (Крис) Марфи како је у медијима протумачено његово (Марфијево) писање на личном блогу о разговору са Вучићем, већ се говорило о другој теми.

„Такву изјаву добићете и од америчке делегације, а било је више од 20 људи на састанку“, рекао је Вучић, одговарајући на новинарско питање о томе како је у Србији главна тема увођење санкција Русији.

Држава чини све да грађани што мање осете кризу

Председник Србије истакао је да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету да није у питању ограничени већ светски сукоб и да нико неће да буде поштен и да каже зашто је нешто у Србији поскупело.

На новинарско питање о поскупљењима и да ли Србија може то да издржи Вучић је рекао да држава све чини и субвенционише многе производе како би грађани што мање осетили кризу, али да је инфлација увезена.

Приметио је и да се о поскупљењима говори данима, док је вест о уговору са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у ери кризе трајала пола дана.

Када је реч о поскупљењу горива рекао је да држава већ довољно штити цену, и да се са 15 посто акцизних прихода, од јуче одриче 2,7 милијарди динара месечно, а било је 3,6 милијарди динара.

Цена је таква због повећања цена нафте на светском тржишту, каже Вучић и указује да Србија има најјефтиније цене струје, хлеба у Европи, вероватно и млека.

Навео је пример да је у Њујорку цена млека и хлеба седам долара, док је код нас хлеб Сава 46 динара, а слично је и са уљем.

Каже да ће држава ради све да заштити најсиромашније, као и да ће и о томе детаљније говорити 6. маја.

„Ово је све увезена инфлација, јер расту цене челика, гаса, нафте, ђубрива,… све то улази у сваки пољопривредни производ“, објашњава Вучић.

Са друге стране како је рекао, према подацима МУП-а за осам дана празника до јутрос 559.834 наших држављана напустило је земљу.

„Рачунамо да ће око 750.000 грађана Србије отићи на одмор у иностранство, што је рекорд остварен било када за излазак 1. маја што значи да већи број људи има новац којим то може да приушти“, истакао је Вучић.

Он је указао и да то говори и о томе да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету.

„Смејемо се када страни политичари позивају на штедњу јер долазе тешка времена и тешка зима. Трудимо се да свакога дана сачувамо неки милион кубних метара гаса у складишта, али то нам не гарантује сигурност. Биће много проблема, долазе тежа времена, а не лакша, не због нас већ због нечега што сви избегавају да назову светским сукобом“, упозорио је Вучић.

То није никакав ограничени сукоб, није регионални, већ светски економски и политички сукоб, закључио је.

Вучић је рекао да ће о санкцијама Русији више говорити 6. маја, али да има оних који немају одговорност и са лакоћом говоре о томе, јер их не интересује да ли ће Србија сутра имати да једе и да ли ће моци да преживи.

Нема пријатељства у међународној политици, вечни су само интереси, рекао је Вучић и указао да треба да гледамо своју земљу.

Он је указао да је у питању светски сукоб, и политички и економски и да стижу веома софистицирани притисци и претње.

„Молим људе да разумеју и виде колико се држава бори дневно да сачува животни стандард и да не примете шта се дешава“, поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води одговорну политику, политику развоја и напретка, и да се руководи искључиво својим интересима.

Доносићу одлуке у интересу Србије, а не запада и истока

Председник Србије поручио је да ће доносити одлуке одлуке у складу са интересима Србије и њених грађана, а не у интересу западних и источних амбасада.

“Баш ме брига и за Американце, Русе, Европљане и за све остале. Доносићу одлуке у складу са интересима Србије макар сам на свету остао, изабран сам и тако ћу ових пет година да доносим одлуке, у корист Србије и њених грађана“, рекао је Вучић новинарима.

На питање ТВ Н1 о наводима из ауторског текста америчког сенатора Криса Марфија, који је недавно посетио Београд, да му је Вучић рекао да га позове за 60 дана и провери да ли је учинио оно што му је рекао да ће учинити, председник Србије је казао да је Марфи прецизно пренео његове речи, али да то није имало никакве везе са санкцијама Русији.

“То није имало ама баш никакве везе са санкцијама. Нити је у том делу разговор био о санкцијама, тицало се једног специфичног пројекта“, навео је Вучић.

Додао је да му не пада на памет да се било коме правда, па ни медијској кући која је поставила то питање.

“Рачунам да бисте ви били најсрећнији да уведем санкције данас, на томе инсистирају сви које сте подржавали током кампање, па и ваш власник. Сви инсистирате на санкцијама, а мени бисте држите моралне придике ваљда што их нисам увео или што ћу да их уведем за још два месеца“, казао је Вучић и навео је да се помињање два месеца односило на “нешто сасвим друго“.

Оценио је да политички актери не разумеју колика је велика опасност све што се око нас дешава наводећи да сви, и с лева и с десна покушавају да, како каже, на бруталан политички начин искористе ужасну ситуацију уместо да се заједнички, уједињено и јединствено чува земља.

“’Нико се ту не секира, нико са десна се не секира уколико уведемо санкције, они би се радовали и рекли да они не би никад. А ови други, који су за санкције, се такође надају да нећемо да уведемо да би могли да иду по западним амбасадама и да говоре да су партнери и да они дођу на власт“, рекао је Вучић.

Србија извозила мине Пољској као крајњем кориснику

Председник Србије изјавио је да Србија извози оружје свугде где је дозвољен крајњи корисник (“end user“) и навео да је Србија испоручивала мине земљама као што је Пољска која је, како каже, легитиман и легалан крајњи корисник.

Вучић је то рекао новинарима на питање откуд српске мине на украјинском ратишту произведене 2018.године уз констатацију новинара да је Вучић тврдио да је Србија последњи пут, не директно, извезла мине Украјини, 2016.године.

Нагласио је да од испорука мина живи неколико српских фабрика, Ваљево и Чачак, и неколико других фабрика које, каже, морају да обезбеде барут и све друго што је потребно, као што је фабрика у Лучанима и другим местима.

“Ви у ствари хоћете да нам забраните да се бавимо производњом оружја , експлозива, да извозимо. Није то производња ципелица за балетане, то је оружје, не разумем шта хоћете од нас“, рекао је Вучић у Батајници где је присуствовао приказу способности Војске Србије „ШТИТ 2022“ на Војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“.

Упитао је да ли се Србији пребацује што је једина земља која неће да даје оружје ниједној страни и која се понаша на најодговорнији и најозбиљнији начин, жели престанак рата, а не наставак сукоба.

“Јел нам то замерате па сте сетили да има мина које смо дали Пољској као коначном “end user“, па је то завршило у Украјини, Не разумем шта је смисао тог питања“, рекао је Вучић.

Немам превеликих очекивања од разговора у Берлину

Од сусрета са немачким канцеларом Олафом Шолцом очекујем да саслушам примедбе на понашање Србије и да имам прилику да кажем став Србије, рекао је Вучић.

Он је на питање новинара шта се може очекивати од разговора у Берлину где је позван и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, али и специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак рекао да нема шта добро да се очекује и да нема превелика очекивања.

„То је све, ни лоше ни добро. Добра прилика да ћемо имати неко време да изнесемо ставове, али нећемо променити став Немачке ни око КиМ, а ни око санкција“, рекао је Вучић.

Указао је да ситуација што се тиче КиМ није добра, и да све иде ка томе да Срби оданде буду отерани а да Србија призна косовску независност.

„Велики сам скептик у том погледу“, рекао је Вучић.

Он је додао и да има велику стрепњу не само због неодговорности и неозбиљности Куртија, већ више због многих на западу који подржавају такву политику.

Ситуација на КиМ је драматична, а српски народ под снажним притиском, јер многи ситуацију у Украјини хоће да искористе да би утицали на Србе да нешто прихвате.

„Немамо шта добро од разговора о КиМ да очекујемо јер и не разговарамо, не својом жељом већ жељом оних који не желе да примене ни оно што су потписали пре девет година. Нико њих и не тера, али терају нас, од таблица до свега другог што је споредно у Бриселском споразуму. А оно што је важно и не помињу или дају објашњење да ће се о томе говорити некада“, навео је Вучић.

Он је оценио да је у питању покушај да се заврши посао, да се Срби са КИМ протерају или натерају да прихвате независност и да Србија призна независност.

„То не можемо да испунимо. Велики сам скептик, иако подржавам стварни дијалог. Данас са Куртијем тај дијалог не постоји“, оценио је Вучић и додао и да је време наређивања прошло.