in

Vučić i Brnabić sa Đurović o odnosima, regionu, geopolitičkim pitanjima…

Vučić je izrazio zadovoljstvo većim stepenom saradnje parlamenata Srbije i Crne Gore i istakao da je neophodno raditi i na dodatnom jačanju ekonomske saradnje i infrastrukturnom povezivanju, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Vučić je naglasio da će Srbija nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, kao i da ostaje posvećena daljem razvoju dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom.

On je izrazio očekivanje da će dve zemlje sva otvorena pitanja nastaviti da rešavaju dijalogom na uzajamno prihvatljiv način, jer su dobri odnosi Srbije i Crne Gore, osim za građane dve države, važni i za sveukupnu stabilnost u regionu.

Brnabić sa Đurović o bilaterali, saradnji u regionu…

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović o bilateralnim odnosima dve države, evropskim integracijama i saradnji u regionu.

Predsednica vlade ocenila je da je Srbija posvećena daljem razvoju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, zasnovanih, pre svega, na tradicionalnom prijateljstvu i bliskim odnosima, što je od suštinske važnosti za dalji napredak i ekonomski razvoj regiona, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić istakla je da je izuzetno zadovoljna intenziviranjem političkog dijaloga dve države, podsetivši i na nedavnu posetu premijera Dritana Abazovića Srbiji.

Ona je izrazila uverenje da će se Crna Gora priključiti i regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, koja za cilj ima, pre svega, bolji život građana regiona.

Brnabić je navela i da će u fokusu buduće vlade biti infrastrukturno, a posebno železničko povezivanje u regionu.

Kako je ocenila predsednica crnogorskog parlamenta, intenziviranje saradnje i podrška u okviru regiona naročito je važna u današnjem trenutku kada se suočavamo sa velikim globalnim izazovima.

Ona je istakla da je Srbija pokazala izuzetne dobrosusedske odnose i podršku tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, donirajući vakcine građanima Crne Gore, kada je to bilo najpotrebnije.

Izrazila je spremnost za unapređenje saradnje u oblasti finansija, platnog prometa, ali i drugim važnim oblastima.

Sagovornice su izrazile uverenje da će zvaničnici naših zemalja posvećeno raditi na unapređenju političkog dijaloga, parlamentarne i bilateralne saradnje.

Orlić i Đurović položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović položili su danas vence na Groblju oslobodilaca Beograda, uoči 20. oktobra – Dana oslobođenja Beograda. Zvaničnici su vence položili uz intoniranje himni dve zemlje, a u prisustvu garde Vojske Srbije.

Na jednom od venaca pisalo je “Slava herojima i oslobodiocima, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije”, dok je na drugom pisalo “Oslobodiocima Beograda, Skupština Crne Gore”.

U okviru zvanične posete Srbiji, predsednica Skupštine Crne Gore ranije danas sastala se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu biće obeleženi manifestacijom “Dani slobode 2022” u okviru koje će od sutra do 1. novembra u Beogradu biti održan niz kulturno – umetničkih događaja.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođnje Beograda, oktobra 1944. godine.

Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Od otvaranja 1954. godine, na groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /