in

Vučić: Idem sutra u Brisel, planirana operativna akcija Prištine u tri koraka za proterivanja Srba

Vučić: Idem sutra u Brisel, planirana operativna akcija Prištine u tri koraka za proterivanja Srba

Vučić je, na televiziji Prva, na pitanje da li očekuje dogovor u Briselu, rekao da nije optimista.

“Do kasno sinoć nismo znali do kada bi trebalo da dođemo. Razgovori bi trebalo da počnu sutra ujutro u osam. Krenućemo ili večeras ili rano ujutro”, kazao je on.

Vučić je istakao da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina i da niko ne treba da misli da su u pitanju samo tablice.

Vučić je objasnio da je, kada je naša delegacija, koju je predvodila premijerka Ana Brnabić, otputovala u Berlin na samit Berlinskog procesa, gde su sklopljena tri važna sporazuma, Aljbin Kurti taj dan iskoristio da saopšti tri stvari.

“Te tri stvari su dovele do toga da Srbi napuste institucije i da budu uvereni da nema drugi put. Kurti je po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati, što je ponovio i prekjuče, ali o tome niko nije izvestio, jer u Beogradu ima mnogo medija na Kurtijevoj strani”, rekao je on.

Vučić je kazao da je Kurti time rekao da Briselski sporazum ne važi za njega, odnosno samo oni delovi koji mu odgovaraju.

“Saopštio je da će, što se tablica tiče, biti četiri faze – prva opomena do 21. novembra, posle toga novčane kazne, pa oduzimanje tablica i potom oduzimanje kola do 21. aprila”, dodao je on.

Vučić je kazao da je treća poruka koja je kap koja prelila čašu, bila odluka o smeni Nenada Đurića komandira za sever, na šta nema pravo, i oko čega se pita.

“Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor. Nisam optimista. Otićiću u Brisel ne što mislim da možemo da napravimo nešto, već da ne damo Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da Srbija ne želi da učestvuje”, podvukao je on.

Vučić je istakao da su Srbi rekli da se mora formirati ZSO u skladu sa srpskim upravljačkim timom, a ne nemačkim nevladinim organizacijama, jer to nije nemačka nevladina organizacija.

“Taj predlog odavno imate i morate da ukinite odluku o tablicama. Mi smo rekli da moraju da oforme ZSO u skladu sa srpskim upravljačkim timom, a ne nemačke nevladine organizacije. Taj predlog odavno imate i morate da ukinite odluku o tablica”, rekao je on.

Legalizacija kosovske vojske, oduzimanje prava na zastupljenost Srba i dekriminalizacija severa

Vučić je rekao da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa KiM.

“Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Nenad Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je tzv. dekriminalizacija severa Kosova i Metohije i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a u stvari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa”, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Kako je rekao, drugi deo plana je što pre raspisivanje izbora na severu KiM.

“Jer će tako da obezbede da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije, ali od ljudi koji žive na severu, već će da dođu iz južne Mitrovice, Frankfurta i ko zna odakle da glasaju, a prijavljeni su u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, iako tu ne žive, i da izglasaju nove poslanike i dodaju na to još i glasove Rade Trajković i drugih”, rekao je Vučić.

Da je Kurti hteo da odloži odluku, već bi je odložio

Da je Kurti hteo da odloži odluku o preregistraciji, na koju i nije imao pravo, već bi je odložio, izjavio je Vučić.

Na konstataciju da Stejt department i Žozep Borelj pozivaju Kurtija da odloži odluku, te upitan šta misli da će se dogoditi, Vučić je odgovorio: “Ne mislim ništa. Da je hteo da odloži odluku, odložio bi ranije”.

Prema njegovim rečima, nečija je ideja da Kurtiju daju mogućnost da odloži, inače ispravnu odluku kako oni misle, time što će Beograd da nateraju na nešto nemoguće.

“Kurti je pokazao da ne želi Srbe na KiM. Priča o nekoj manjini Srba, za poslanika je hteo nekoga ko je 30 puta manje glasova dobio nego poslanici Srpske liste”, konstatovao je Vučić.

Istakao je da se poslanici Srpske liste ne vraćaju u parlament, već sprečavaju Kurtijev pakleni plan koji je značio da “lažni i Kurtijevi Srbi”, treba da priznaju da postoji kosovska vojska, koja ne sme po Rezoluciji 1244, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe ni za Zajednicom srpskih opština, i da kažu da su se sa tim saglasili i srpski poslanici.

“I tu je zamka i histerija kod tobož velikih patriota, desnih Srba koji uvek imaju nepogrešivo isti zaključak, kao i lažno liberalno-demokratski svet”, rekao je Vučić i podsetio da su ti isti lagali da je cilj referenduma iz januara promena Ustava, kako bi se KiM izbacio iz najvišeg pravnog akta, a ne glasanje za nezavisnost sudstva.

“Primetićete da će tobož ti najnacionalniji, uvek da podrže antiancionalni, jer je jedina politika u Srbiji, ali i okruženju uništiti zdravo tkivo, normalnu, pristojnu Srbiju. Oko Beograda su se zamalo za noć dogovorili”, rekao je Vučić.

Dodao je da u Brisel ide sa svim unutrašnjim, ali i regionalnim teškoćama, primetivši da u regionu postoji nepisan pakt da Srbija uvek mora da bude kriva, te da je on tema i u albanskom parlamentu, Crnoj Gori, BiH…

“A, šta sam to uradio, ništa, ali je potrebno da Srbija bude slaba, a dok je jaka, morate da tučete”, dodao je Vučić.

Kako je rekao, čuo je da postoji navodni plan, po kojem bi trebalo da Beograd dobije sve, a da ne pruži ništa, ali će, kako pojedini kažu,i to biti izdaja.

“Pokažite mi molim vas taj plan, potpisaću ga odmah. Da rešimo odnose sa Albancima, a da oni ne uđu u UN. Potpisaću ga odmah. Ali, to su lažni izvori, iz Trećeg oka i Zone sumraka, Jeremićevih svakodnevnih lupetanja. Nikada to neće da nam ponude”, poručio je Vučić.

Dodao je da se i sam zapitao zašto su iz Brisela i njega pozvali na razgovor, ali da je jasno da je razlog u tome što međunarodni predstavnici moraju da predstave da su obe strane krive za ovakvu situaciju.

“I sam sam se pitao, pitao sam i Lajčaka – što me zovete. Ali, oni hoće da kažu da su i jedni i dugi krivi, da su oni sve pokušali, i da ne kažu da je njihovo dete isključivi krivac. Dete koje ljuljaju već 14 godina, sada je tinejdžer, ali nesposoban za život, a to roditelji, zemlje Kvinte, ne mogu da priznaju”, rekao je Vučić za TV Prva.

Dodao je, ipak, da u Brisel ide jer je reč o najmoćnijim zemljama, sa kojima nije dobro da budemo u sukobu, jer moramo da čuvamo mir i stabilnost.

“Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće – hoće, ako neće – neće. Rekao sam već, kada vas sateraju u ćošak, koliko god da je teško, nemate izbora”, rekao je Vučić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /