in

Vučić na poslovnom Savetu Francuska – Srbija

Na sastanku su i predstavnicima francuskih kompanija koje su iskazale interesovanje za ovaj susret.

Na sastanku prisutnima će se obratiti predsednik Vučić i predsedavajući MEDEF-a Filip Delor, koji je inače stariji potpredsednik kompanije Alstom.

Srbija na korak od investicionog kreditnog rejtinga

Predsednik Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska – Srbija, da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

“Veoma sam srecan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsot zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske”, rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

“Vec bismo taj rejting dobili od tih velikih kuca za ocenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro”, naglasio je Vučić.

Dilor: Važno da Francuska kompanije vide kontinuitet vaše politike

Predsedavajući MEDEF-a Filip Delor izjavio je danas da može da posvedoči da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek održavao svoju posvećenost tom važnom projektu i istakao da je za francuske kompanije veoma važno da vide da postoji neverovatan kontinuitet u njegovoj politici i u projektima da se obe zemlje razvijaju.

On je dodao da je za francuske kompanije veoma važno da mogu da razviju svoje prisustvo u našoj zemlji.

“Okupili smo delegaciju od oko 20-30 francuskih kompanija u različitim sektorima delatnosti kako bismo imali privilegiju da podelimo sa vama ovaj sastanak. Ne treba mi gospodin predsednik da vam predstavlja MEDEF International, jer smo vas primili nekoliko puta”, rekao je on na početku sastanka poslovnog Saveta Francuska – Srbija.

Dodao je da se seća prvog susreta sa Vučićem dok je bio premijer, gde je imao privilegiju da prvo razgovara sa njim o projektu metroa.

Vučić: Potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

On je na početku poslovnog saveta Francuska – Srbija rekao da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.

Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

“Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najveće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja ce stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moci da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

On je podsetio na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, vec i Francuze u Srbiji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /