in

Вучић: Неки у Европском парламенту покушали да прекину преговоре Србије и ЕУ

„Нама је драго што то није изгласано, јер би било погрешно да јесте. Хвала већини европосланика који то нису изгласали“, рекао је Вучић одговарајући на констатацију новинара да је посланичка група Зелених у ЕП поднела амандман на резолуцију о Србији, да усклађивање са санкцијама Русији не би био услов за наставак преговора са ЕУ, већ за напредак у тим преговорима.

Вучић је додао да би свако требало да ради свој посао.

„Ако мисле да треба некога да молимо за нешто – нећемо. Ви радите свој посао, ми ћемо свој. Ми имамо своје интересе, важно је да Србија буде на ЕУ путу, али и да има своју слободу и да размишља о својим виталним националним интересима“, рекао је Вучић.

Указао је да онај ко не разуме специфичну позицију Србије, не жели добро ни ЕУ, ни Србији, што је, каже, питање за ширу политичку расправу.

Навео је и да је са многима данас у свету немогуће разговарати.

„Воз је кренуо из станице, лудило је кренуло, сви су у рату и не можете да разговарате са њима. Са некима можете, и са њима разговарате, али са неким не можете“, рекао је Вучић.

Иначе, посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвојили Резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али се званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

„Није тачно да ћу се састати са Куртијем у Бриселу“

Председник Вучић изјавио је данас да није тачно да је договорен његов састанак са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Вучић је у Ивањици, одговарајући на питање новинара да ли су поруке из Приштине које стижу о том наводном састанку тачне и када би, уколико је тачно, до тог састанка могло да дође, казао да то није тачно и да га нико није ни питао чак у вези тога.

„То није тачно, нико ме није ни питао чак. Ја не бежим ни од једног састанка, углавном је он бежао са састанака, ја не бежим од састанака“, казао је Вучић.

Фон Крамон: Желимо састанак Вучића и Куртија овог јула

Известилац Европског парламента за Косово, Виола фон Крамон, каже да су европски парламентарци данашњим усвајањем Резолуције о Косову послали јасан сигнал да је нормализација односа Београда и Приштине, „заснована на међусобном признају“, кључна за напредак „обе земље“ на путу евроинтеграција.

„Желимо да видимо примену до сада постигнутих договора у оквиру дијалога и састанак на нивоу лидера Србије и Косова, овога јула“, поручила је Крамон.

Фон Крамон је на конференцији за медије у Стразбуру навела да Резолуција о Косову предлаже и „успешну интеграцију Севера“ и даље напоре како да се побољша свакодневни живот косовских Срба што би, према њеним речима, допринело укупној стабилности и безбедности Косова.

Она је додала и да је рат у Украјини довео до јачања присуства Еулекса на КиМ, али да није примећена нити једна озбиљна претња безбедности и територијалном интегритету КиМ, било на северу или у другим деловима.

Известилац ЕП за Косово, позвала је приштинске власти да примене одлуке Уставног суда Косова о манастиру Високи Дечани и додала да не би требало да постоји селективна примена владавине права на КиМ.

У закључку, фон Крамон је поновила позив ЕУ чланицама да донесу одлуку о визној либерализацији за грађане са КиМ и посебно позвала Холандију и Француску да одблокирају тај процес.