in

Вучић о сутрашњем састанку код Шолца: Имам трему, плашим се тог разговора

Вучић сутра путује у Берлин где ће се састати са канцеларом Шолцем, а на питање новинара шта очекује од сутрашњег састанка рекао је да има трему и да се плаши тог разговора.

„То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор“, подвукао је Вучић у изјави новинарима у Александруполису.

Шолц је у Берлин позвао Вучића и премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија, са којима ће обавити одвојене разговоре.

Разговорима ће, како је најављено у кабинету канцелара, присуствовати и изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Одговор онима који се залажу се за увођење санкција Русији: Добро је имати политички став, али требало пре избора

Председник Вучић изјавио је данас да нема ништа против политичког става других и да је боље имати политички став него немати никакав, ништа не радити и само критиковати, али и да није фер што став о питању санкција Русији нису износили у предизборној кампањи, већ га износе сада.

Вучић је тако у Александруполису одговорио новинарима на питање како тумачи то што се неки протеклих месец дана нису изјашњавали по питању увођења санкција Русији, а данас су „много гласнији и залажу се за увођење санкција“.

„Мислим да је океј да неко има свој став, није фер што тај став нису имали пре месец и по дана и пре месец дана, у предвечерје изборне тишине, зашто људе нису обавестили о том ставу, јер нажалост изгледа да смо само ми били одговорни и да само ја нисам лагао народ“, рекао је Вучић и наставио:

„Нисам излазио са јуначким причама, нисам се заклињао у нешто никада и никада, као што нисам ни говорио да хоћемо да бих добијао западну подршку већ сам говорио оно што реално мислим, оно што је интерес Србије и руководио се њеним интересом“.

Вучић је истакао да се истина, поштење и одговорност у политици увек на крају више исплате него било какви трикови, манипулације и калкулације које, додао је, на крају увек изађу на видело.

„Ово су обичне калкулације, то што су неки радили на крају људи то виде и умеју да препознају“, додао је Вучић.

Поносан што ће Србија моћи и даље да води независну политику

Председник Вучић рекао је да је поносан што ће Србија моћи да настави и у будућности да води независну политику и најавио да ће то бити једна од ствари на којој ће инсистирати код оних који ће га наследити.

Вучић је на питање новинара поводом писања „Јутарњег листа“ у тексту под насловом „Вучић сатеран у ћошак“, рекао да је интересантно да њима није важно све што се дешава у Србији, већ говоре само о Вучићу као да им је он „ноћна мора“.

„Не могу да разумеју да је политика избор, а са лакоћом бих могао да изаберем њихову страну. И био бих хваљен много више него сви они. Али ово је избор Србије, да водимо независну политику, да будемо свој на своме, да не одлучују друге земље какву ћемо политику да водимо, да водимо политику у интересу наших грађана, не у интересу великих сила. Не разумеју да је то наш избор, не Брисела, Вашингтона или Москве. У томе се разликујемо“, поручио је он.

Казао је да је поносан да ће Србија ту политику моћи да настави и у будућности.

„То би требало да буде једна од ствари на којима ћу инсистирати код мојих политичких наследника. То није никакав угао, већ најлепши део терена са којег имате најлепши поглед, који припада сувереним слободарским земљама“, нагласио је Вучић.

Добар разговор са Мицотакисом, не очекујем било каква негативна изненађења од Грчке „у краћем или средњерочном периоду“

Председник Вучић рекао је данас, да је имао добар разговор са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом и да не очекује било каква негативна изненађења у краћем или средњерочном периоду.

Вучић је у изјави новинарима казао да је са Мицотакисом разговарао о билатералним односима, али и о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Казао је да је Мицотакису захвалан на подршци и да не очекује било каква негативна изненађења у краћем или средњерочном периоду.

У Александруполису, где је присуствовао почетку изградње ЛНГ терминала, Вучић је разговарао и са премијерима Бугарске и Северне Македоније, као и са шефом Европског савета Шарлом Мишелом, о Украјини и свему што се дешава у Бриселу.

О европском путу Србије, рекао је, имао је дужи разговор са Мишелом, те, с тим у вези, казао да се отварају нове перспективе и прилике.

„Мислим да је добро што смо били овде и што гледамо како и на који начин да задовољавамо потребе са свих страна. Иако ствари о којима смо говорили нису једноставне, верујем да ћемо у годинама које долазе моћи да понудимо нормалан живот грађанима“, подвукао је он.