in

Вучић: Односи Србије и Русије на највишем историјском нивоу

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

„Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама“, поручио је Вучић.

 

Председник Србије је, такође, изразио саучешће руском председнику због фаталне несреће у руднику угља у руској области Кузбас у којој је страдало најмање 11 људи.

Путин захвалан Вучићу због подршке руском језику у школама

Владимир Путин захвалио је данас Александру Вучићу због подршке руском језику који се учи у српским школама. Он је то рекао током састанка у Сочију, преноси Тасс.

„Захвални смо због подршке руском језику у српским школама“, рекао је Путин Вучићу.

Након састанка двојица председника наставила су разговор на ручку, а Вучић је својој делегацији поручио да је пресрећан због досадашег тока разговора.

„Примите моје саучешће поводом трагедије у Кузбасу. Изражавам моје саучешће вама и породицама погинулих“, изјавио је Вучић.

Састанак председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића трајао је дуже него што је било предвиђено, сазнаје Танјуг из делегације председника. Како је речено, двојица председника су тренутно на ручку, где настављају сами разговор.

По завршетку састанка, а пре ручка, Вучић је члановима своје делегације само поручио да је пресрећан како протичу разговори.

„Сваки сусрет са председником Руске Федерације је од изузетног значаја за нашу земљу“, написао је Вучић на званичном инстаграм налогу „Buducnostsrbije“.

Путин: Наћи ћемо прихватљиво решење за гас за Србију

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас, на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Сочију, да ће Москва и Београд пронаћи прихватљиво решење за услове новог уговора о испорукама гаса Србији.

„Мислим да ћемо се договорити, наложићемо одговарајућим телима да посао доведу до краја. Наћи ћемо такво решење које би било прихватљиво за наше српске партнере“, рекао је Путин.

вучић,путин

Путин је пожелео Вучићу успех на изборима у Србији у априлу следеће године.

„Желим да вам изразим захвалност на пажњи коју посвећујете развоју руско-српских односа. Надам се да ће гласачи у Србији то такође ценити“, истакао је Путин, јавља РИА новости.

Путин је рекао да Русија очекује да премијерка Србије Ана Брнабић посети Москву у децембру.

„Развијамо односе између влада двеју земаља. Очекујемо да ће ваша премијерка доћи у Москву у децембру“, рекао је Путин Вучићу, пренео је Тас с.

Руски председник је истакао да позиција Русије по питању Косова и Метохије не зависи од текуће политичке коњунктуре и да се нада да ће бити пронађено решење које ће задовољити интересе свих.

„Знате да је наша позиција принципијелна. Подржавамо вашу позицију о решењу косовског питања и надам се да ће се на крају пронаћи решење које ће задовољити интересе свих људи који тамо живе“, поручио је Путин.

вучић,путин

Руски председник је рекао да се односи две земље развијају у свим правцима упркос пандемији корона вируса.

„Пред нама је обиље питања која треба да размотримо. Ипак, упркос изазовима које је донела пандемије, везе две земље не само да су одржане, већ су се развиле у свим правцима“, истакао је Путин.

Говорећи о трговини, Путин је рекао да ће Москва и Београд до краја 2021. године не само превазићи пад трговинске размене проузрокован пандемијом, већ ће повећати обим међусобне размене.

„Ако смо у 2020. години, пандемијској години, имали пад трговине, онда је ове године раст већ преко 20 одсто, у само девет месеци ове године. То значи да ћемо не само превазићи рецесију из 2020. године, већ ћемо такође повећати обим трговине“, поручио је руски председник.

Указао је на развој сарадње у војној сфери.

Подсетио је да две земље редовно одржавају вежбе, развијају интеракцију на линији структура власти, министарстава одбране и генералштаба.

Према Путиновој оцени, „то је, несумњиво на добробит обе земље“.