in

Vučić razgovarao s Misijom MMF o finansiranju projekata Skok u budućnost-Srbija 2027

Vučić razgovarao s Misijom MMF o finansiranju projekata Skok u budućnost-Srbija 2027

Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen, bila je i jačanje energetskog sektora, a predsednik Vučić je izrazio očekivanje da u narednim godinama taj sektor postane jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije.

Time bi se, prema rečima predsednika Vučića, obezbedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su rezerve na rekordno visokom nivou, što govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije.

Oni su dodali da je prisustvo stranih direktnih investicija veliko, kao i da su one jake, različite i otporne.

Za to su, prema rečima predstavnika MMF-a, zaslužne čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelene energije i digitalizacija.

“Naglasio sam da država brojnim odgovornim merama fiskalne politike adresira problem inflacije, kao i da očekujem da će nova Vlada Srbije nastaviti da radi na smanjenju inflatornih pritisaka”, napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici “buducnostsrbijeav”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /